Apple iPod 2.0 Test

7500 muzieknummers op zak

Door


Installatie

De iPod 2.0 schakelt in zodra een willekeurige toets gebruikt wordt. Door de play-knop vijf seconden ingedrukt te houden, schakelt de iPod weer uit. De menu-taal is instelbaar in onder andere Nederlands, Engels, Duits en Frans. Opvallend is dat de iPod vrijwel direct klaar is voor gebruik. De concurrentie heeft meestal vijf tot tien seconden nodig om het besturingssysteem te starten, en de harddisk op toeren te krijgen. Via het overzichtelijke menu is alles makkelijk te vinden, van achtergrondverlichting tot playlists. Het zoeken van een track kan op titel, artiest en albumnummer. Via een playlist zoeken is ook mogelijk. Tijdens het afspelen heeft de ronde touchpad de functie van volumeknop. Door een druk op de middelste knop wisselt de functie naar voor- en achteruit spoelen. Dit kan ook door de previous en next knoppen ingedrukt te houden, maar het voordeel van de touch pad is dat men veel sneller voor- en achteruit kan zoeken, wat erg handig is bij lange nummers. Als men op een toets drukt, of aan de touch pad 'draait', maakt de iPod een klikgeluid. Voordeel is dat je hoort dat je toetsdruk werkt, maar na een tijdje gaat al dat geklik vervelen. Gelukkig is dit in het menu uit te schakelen.

Evenals de oude iPod heeft de nieuwe ook een kalender en alarmklok aan boord waarin via de PC of Mac afspraken geplaatst kunnen worden (ICS formaat). Addressen kunnen ook toegevoegd worden volgens het VCF-formaat. Ook kunnen tekstbestanden (ASCII) op de iPod bekeken worden door deze in een speciale folder te plaatsen. Nieuw op de iPod 2.0 zijn enkele simpele games: Solitaire, Brick en Parachute. Die laatste twee zijn goed te spelen, maar de bediening van Solitaire is rampzalig. Maar eerlijk gezegd denken we dat weinig mensen een iPod zullen kopen voor de games...

Als we de iPod via de FireWire kabel aansluiten op onze Windows testmachine, wordt hij direct als externe harddisk van 15 GB herkend in het formaat FAT32. Leuk detail is dat we als FireWire-aansluiting de SB1394 van de Sound Blaster Extigy Platinum hebben gebruikt. In tegenstelling tot de Zen van deze fabrikant kan de iPod wél tijdens gebruik met de PC via de FireWire-kabel opgeladen worden, zodat hij als een volwaardige externe harddisk te gebruiken is. Vanaf de installatie-CD wordt een klein programma geïnstalleerd, de iPod Manager, waarmee het direct via het icon in de notification area mogelijk is de iPod te ontkoppelen; heel wat makkelijker dan het dialoogscherm dat Windows biedt bij externe opslagapparatuur.

Via de iPod Manager kunnen we ook instellen welke applicatie gestart moet worden als de iPod aangesloten wordt. Helaas is het niet mogelijk om géén applicatie in te stellen. Tevens wordt MusicMatch Jukebox geïnstalleerd. Dit is een programma met veel mogelijkheden, maar tijdens de installatie krijg je gewoon slechte zin door al die schermen die je moet invullen met persoonlijke gegevens, zodat je een 'betere service' krijgt. Helaas kunnen deze schermen niet overgeslagen worden, dus we zien ons weer genoodzaakt om valse gegevens in te voeren. Aangezien wij vast niet de enigen zijn die dit doen, vragen we ons serieus af wat het nut is van deze vorm van registratie, omdat de gegevens vaak vals zullen zijn...


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*