Toshiba MQ01ABB200 2TB review: 2TB 2,5" harddisk

Vergelijking met andere 1,5-3 TB 2,5" en 3,5" harde schijven

Door


Conclusie

Om maar een open deur in te trappen: 2,5" schijven hebben als voordeel dat ze klein, licht, energiezuinig en in de regel erg stil zijn. 3,5" schijven daarentegen zijn in de regel goedkoper en sneller. Deze zaken hebben we op de voorgaande pagina's weer duidelijk bewezen gezien.

Met een dikte van 15 mm zal deze Toshiba MQ01ABB200 op een enkele uitzondering na niet in laptops passen. Hoewel de schijf in gevallen waar het past prima in laptops dienst kan doen als opslagschijf naast een mSATA of M.2 SSD, is dat niet het primaire doel. Toshiba verkoopt de schijf zoals in de inleiding geschreven voor "storage solutions", waarbij men doelt op externe harde schijven en NAS-apparaten.

De combinatie 2,5" schijven en NAS blijft een niche wat ons betreft: met 3,5" kun je veel kosteneffectiever netwerkopslag maken. Enkel wanneer een zo laag mogelijk stroomverbruik de belangrijkste eis is, is een 2,5" NAS te rechtvaardigen en dan is deze Toshiba geen gekke keuze. Als externe schijf zien we de disk ook wel en dan is natuurlijk het lage gewicht fijn, al moet je dan natuurlijk wel bekijken of een losse 2,5" behuizing met deze disk niet duurder is dan een kant-en-klare 2,5" 2TB externe schijf. Die zijn er al vanaf zo'n € 100.

Vergelijken we de Toshiba met de Western Digital Scorpio Green 2TB dan mogen we concluderen dat prijs en prestaties vrijwel identiek zien. De Western Digital is wel net een tikkie stiller.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Toshiba MQ01ABB200 2TB

Harddisk, 2000 GB, 5400 rpm, Serial ATA 300, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*