Toshiba MQ01ABB200 2TB review: 2TB 2,5" harddisk

Vergelijking met andere 1,5-3 TB 2,5" en 3,5" harde schijven

Door


Inleiding

Hij is al sinds halverwege vorig jaar beschikbaar, maar een paar weken geleden plofte hij ineens op de deurmat van het Hardware.Info Testlab; de Toshiba MQ01ABB200 2TB 2,5" harde schijf. Wij lieten de disk zijn kunsten vertonen op ons testplatform.


De MQ01ABB200 - Toshiba is nog steeds niet van de makkelijk te onthouden namen voor haar losse harde schijven - is weliswaar een 2,5" schijf, maar is uitdrukkelijk geen laptopschijf. Sterker nog, dankzij de hoogte van 15mm zal de disk in de meeste laptops zelfs niet passen. De schijf is bedoeld voor "Storage Applications", waarbij Toshiba doelt op een externe harde schijven of bijvoorbeeld de toepassing in een NAS. Tevens zou de schijf gebruikt kunnen worden als datadisk in een mini-PC. Het is een consumentenproduct, de MQ01ABB200 is niet bedoeld om geplaatst te worden in servers. 

Toshiba MQ01ABB200 2TB

De kleine disk heeft een Serial ATA 300 interface, werkt op een toerental van 5400 rpm en heeft 8MB buffergeheugen. Dat de schijf geen SATA600 biedt is anno 2014 wellicht vreemd, maar gezien de maximale snelheden van de schijf is het zeker geen bottleneck. Vanzelfsprekend wordt native command queuing ondersteund. Intern werkt de schijf met vier platters van 500 GB, wat uiteraard de primaire reden is dat de schijf 15mm dik is. Het gewicht van de schijf is 164 gram. De schijf is voorzien van een G-krachten sensor, waardoor de disk wordt uitgeschakeld wanneer een val of grote trillingen worden geconstateerd. Voor wie bijvoorbeeld een externe schijf van deze Toshiba wil maken is dat een belangrijk gegeven. 

De gemiddelde prijs bedraagt € 125, ofwel omgerekend 6,3 cent per GB. Dat is in vergelijking met een 3,5" schijf van 2TB of meer relatief veel, maar voor 2,5" schijven is het gemiddeld te noemen.

We hebben de schijf onze standaard testprocedure voor harde schijven laten doorlopen. Een belangrijke concurrent is de halverwege vorig jaar geteste Western Digital Scorpio Green 2TB, die qua specs en prijs vrijwel overeenkomt. De vraag is natuurlijk welke de beste keuze is. 

Toshiba MQ01ABB200 2TB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Toshiba MQ01ABB200 2TB

Harddisk, 2000 GB, 5400 rpm, Serial ATA 300, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*