Zeven Ultra HD televisies in getest: strijd van de pixelmeesters

Ultra HD brak dit jaar écht door, wij vergelijken de belangrijkste modellen.

Door


Inleiding

Eind 2012 verschenen de eerste ultra hd-televisies in de winkel. Joekels van schermen met astronomische prijskaartjes en de nodige technische beperkingen. Twee jaar later zien we ook ultra hd televisies in meer gangbare beeldmaten, met lagere prijzen en zonder de mankementen van de eerste generatie. Wij testen er zeven.


Ultra hd is momenteel de belangrijkste trend op televisiegebied. Met 3840 bij 2160 pixels hebben ultra hd-modellen precies viermaal zoveel beeldpunten als normale full hd-tv’s, waardoor de beeldscherpte veel hoger kan zijn. Zo'n twee jaar geleden introduceerden diverse fabrikanten hun eerste ultra hd-modellen. In eerste instantie ging het om televisies van 80 inch en groter, met prijskaartjes die ook op een middenklasse auto niet zouden misstaan. De prijs was echter niet de enige reden waarom de eerste generatie ultra hd-televisies eigenlijk niet zo interessant was. Technisch gezien waren er namelijk serieuze beperkingen. De HDMI 2.0 standaard, nodig om ultra hd signalen met 60fps te versturen, was pas eind 2013 afgerond en miste dus op de modellen uit 2012 en 2013. Dat betekende dat bijna alle ultra hd televisies uit 2013 het nog moesten doen met HDMI 1.4-ingangen. Prima voor filmweergave met 24 fps, maar ongeschikt om bijvoorbeeld te gamen of om videobeelden die met 50 of 60 fps zijn geschoten van een externe bron via HDMI te ontvangen. Ook ondersteuning voor de nieuwe HDCP 2.2 norm voor kopieerbeveiliging ontbreekt op de meeste 2013 modellen, waardoor het zeer de vraag is of je met deze televisies straks ultra hd content kunt afspelen van externe streamingboxen en met de volgende generatie Blu-ray-spelers.

Samsung UE65HU7500
Sommige ultra hd tv's kunnen letterlijk vier full hd beelden tegelijk tonen

Een laatste punt dat bij vrijwel alle ultra hd televisies van voor 2014 ontbreekt is de mogelijkheid om h.265 video te decoderen. Hierdoor zijn modellen van 2012 en 2013 vrijwel zonder uitzondering niet in staat om bijvoorbeeld Netflix 4K video te decoderen, aangezien Netflix voor haar ultra hd streams gebruik maakt van deze videocodec. Al deze beperkingen zijn bij vrijwel alle modellen die in 2014 op de markt zijn gekomen opgelost. Het afgelopen jaar bespraken wij al een aantal televisies in uitgebreide single product reviews, in deze vergelijkingstest bekijken we in totaal zeven modellen, en vertellen welke volgens ons de beste zijn.


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*