Bouw je eigen PC 2014: workshop

Zet zelf stap voor stap je eigen PC in elkaar

Door


Inleiding

Het is inmiddels een traditie: eens in de zoveel tijd vertelt Hardware.Info je hoe je stap voor stap je eigen systeem kunt assembleren. Sinds de laatste keer in 2011 is er het nodige veranderd, dus hoog tijd voor een update!

Nieuw: Zelf een pc bouwen met de 2017 handleiding Bouw Je Eigen PC

Hardware.Info Bouw Je Eigen PC 2014 (ATX)


Anno 2014 is het desktopsegment nog maar een klein deel van de totale computermarkt, maar wel een stabiel deel, vergelijkbaar met het dorpje van Asterix, dat standvastig volhoudt tegen de alomtegenwoordige smartphones, tablets en hybride notebooks.

Dat is ook niet zo gek, want er zijn tal van toepassingen waarvoor een desktopsysteem gewoon beter is dan een notebook en al helemaal beter dan een tablet. Misschien verandert dat op termijn, maar vooralsnog is de rekenkracht per euro die je met een desktopsysteem aanschaft, niet te evenaren. Dat neemt de laatste tijd eigenlijk alleen maar toe, nu bij notebooks ook in normale modellen steeds meer gebruik gemaakt wordt van extrazuinige processors of van instapexemplaren om de kosten te drukken.

Als je wilt video bewerken in Full HD of zelfs Ultra HD, gamen, 3D renderen, zware applicaties programmeren, complexe systemen simuleren, tal van omgevingen wilt virtualiseren: een desktop systeem biedt de mogelijkheden om de vereiste rekenkracht, geheugen en opslagcapaciteit in te bouwen, waar je op een mobiel apparaat slechts van kan dromen.

Ook voor een flexibel inzetbare HTPC, een thuisserver of een kantoor-PC die meerdere grote schermen moet aansturen is een desktop een handiger keus. Nogmaals, dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar vooralsnog is de ouderwetse kast ongeslagen.

Nu is die kast ook niet meer zo ouderwets, want we zien dat de desktop vaak wel kleiner wordt. Micro-ATX en Mini-ITX zijn in opkomst en daarmee ingenieuze behuizingen en goed-gevulde moederborden waarop toch alle gewenste voorzieningen aanwezig zijn. Voor dit artikel gaan we aan de slag met een flinke ATX behuizing, maar daarnaast zullen we ook een handleiding voor Mini-ITX publiceren, dus houd onze website goed in de gaten.

Lees ook onze workshop voor het bouwen van een Mini-ITX PC.

Video

Wil je deze handleiding in bewegende vorm zien? Dat kan met de Hardware.Info TV uitzending die je hieronder kan terugkijken.

Nieuw: Zelf een pc bouwen met de 2017 handleiding Bouw Je Eigen PC


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Hardware.Info Bouw Je Eigen PC 2014 (ATX)

Desktop, Intel Core i7 4790K, 16 GB, AMD Radeon R9 290, 3256 GB, 24 inch

Specificaties

Lees ook deze systeem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*