Tien energiemeters review: meten is weten

Energiemeters beloven besparingen op energie, en daarmee op kosten

Door


Inleiding

Hoeveel energie verbruikt jouw PC? En de settopbox naast de tv? En die tien jaar oude koelkast? Energiemeters geven je antwoord op die vragen, en helpen de bijbehorende kosten inzichtelijk te maken. Wij testen er tien.


De prijs van energie loopt gestaag op. Hoewel de verminderde vraag als gevolg van de crisis de afgelopen jaren juist weer voor een dip heeft gezorgd, is de langjarige trend ontegenzeggelijk omhoog. Daar komt bij dat we allemaal steeds meer elektrische apparaten in huis halen, waardoor de rekening van de energiemaatschappij steeds hoger uitvalt. Maar dat hoeft niet per se. Door in kaart te brengen welke apparaten veel energie verbruiken en vervolgens slim te kiezen hoé je deze gebruikt, kan je energie en geld besparen. Inmiddels zijn er tal van meters op de markt die helpen inzicht te krijgen in het energieverbruik.


Energiemeters zijn er in verschillende uitvoeringen, variërend van eenvoudig tot zeer uitgebreid

Om het energieverbruik in huis terug te kunnen brengen geldt één belangrijk uitgangspunt: meten is weten. Als de rekening van de energiemaatschappij aan het eind van het jaar pijnlijk hoog uitvalt, dan rijst al snel het voornemen om in het vervolg zuiniger met energie om te springen. Maar waar moet je beginnen? Een gemiddeld huishouden heeft immers tientallen elektrische verbruikers, uiteenlopend van lampen tot de koelkast, boiler, magnetron, wasmachine, droger, televisie, settopbox, audioset, computer, laptop, tablets en smartphones. Welke apparaten hebben een hoog verbruik, en zijn deze wellicht slimmer in te zetten, met een lager verbruik tot gevolg?


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Plugwise Home Start

Specificaties

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*