15x Nvidia GeForce GTX 970 en 980 review: welke kaart moet je hebben?

De snelste, de stilste, de beste...

Door


Conclusie

Bij de vijf geteste GeForce GTX 970 kaarten is er wat ons betreft een gelijkspel tussen de ASUS Strix en MSI Gaming kaarten: beide presteren prima, zijn scherp geprijsd en zeer stil. De Gigabyte en Inno 3D kaarten zijn weliswaar standaard sneller, maar zijn naar onze smaak te luidruchtig. De Zotac is qua uiterlijk bijzonder, maar erg duur; de speciale overklokfeatures op de PCB zorgen niet voor betere OC-resultaten. Eerder andersom, zoals blijkt uit de vorige pagina.

Bij de GeForce GTX 980 kaarten is de Palit Super JetStream onze eerste keuze: snel, betaalbaar, het stilst van allemaal en met een prima overklokpotentieel. Voor wie 3-way of 4-way SLI wil gaan doen, kan het feit dat de kaart drie slots dik is een probleem zijn en ook de verkrijgbaarheid van de kaart is, laten we het vriendelijk zeggen, voor verbetering vatbaar. Gelukkig is de EVGA Superclocked ACX 2.0 een vrijwel even goed alternatief, waarbij we nog moeten aantekenen dat de ventilators met dubbel kogellagers in theorie een langere levensduur zullen hebben, al is dat door ons niet aan te tonen. Op de Strix en Gaming kaarten van ASUS en MSI is weinig aan te merken. Gigabyte en Inno3D zijn naar onze smaak veel te luidruchtig. De Zotac kaart is zeker het vermelden waard omdat het de snelste van het stel is, met een uitstekende overklokpotentieel en nog altijd een prima geluidsproductie. De ASUS Poseidon is aan te raden wanneer je zeker weet dat je de kaart in een custom waterkoelingset gaat opnemen. Zo nee is deze kaart te duur en te luidruchtig. De ASUS Matrix is een bijzondere kaart voor de doelgroep van die-hard overklokkers. In een losse review komen we daar spoedig nog op terug!


ASUS GeForce GTX 970 Strix 4GB
MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB
Palit GeForce GTX 980 Super JetStream 4GB
EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB


ASUS GeForce GTX 980 Strix 4GB
MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

 


Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*