15x Nvidia GeForce GTX 970 en 980 review: welke kaart moet je hebben?

De snelste, de stilste, de beste...

Door


Inleiding

De afgelopen weken en maanden zijn vele GeForce GTX 970 en 980 kaarten op Hardware.Info de revue gepasseerd. Tijd om de balans op te maken met een vergelijkingstest van 15 modellen. Welke kaart is de beste keuze?


De GeForce GTX 980 en vooral de GTX 970 zijn sinds de introductie zeer populair. De GTX 980 is zonder enige twijfel de snelste single-GPU videokaart die je op dit moment kunt krijgen. Wat helemaal bijzonder is, is dat Nvidia deze uitstekende prestaties heeft kunnen bewerkstelligen met een tegelijkertijd zeer beschaafd energieverbruik. De GTX 970 is van de twee echter het populairst en dat komt door de veel scherpere prijsstelling. Waar je voor een GTX 980 kaart al snel zo'n € 600 betaalt, koop je een luxe GTX 970 al voor een bedrag tussen de € 350 en € 400. Diezelfde GTX 970 is in Full HD met Ultra settings gemiddeld zo'n 10% sneller dan AMD's snelste single-GPU videokaart, de Radeon R9 290X, die ook nog eens veel meer stroom verbruikt. Toegegeven, de slechts marginaal langzamere Radeon R9 290 (ten opzichte van de 290X) is dan wel een stuk goedkoper dan de GTX 970, het totaalplaatje maakt dat de GTX 970 kaarten op dit moment in onze prijsvergelijker het meest populair zijn.

We gaan in deze vergelijkingstest niet verder in op de specificaties en mogelijkheden van de GeForce GTX 980 en GTX 970 noch op de prestaties van deze GPU's in vergelijking met concurrerende en vorige generatie producten. Daarvoor verwijzen we je graag terug naar onze initiële GeForce GTX 980 / 970 review van september vorig jaar. 

Wat we ook niet doen is alle 15 de kaarten zeer uitvoerig bespreken; alle kaarten zijn immers eerder al besproken op Hardware.Info en we verwijzen je graag terug naar de afzonderlijke reviews. Wat we wel doen is de kaarten zeer kort voorstellen, om daarna op basis van onze testresultaten en up-to-date prijzen de balans opmaken.

Custom versies

Op één uitzondering na, zijn alle in dit artikel besproken kaarten zogenaamde custom-versies van de GTX 980 en 970. Waar de door Nvidia zelf ontworpen referentiekaarten gebruikmaken van een koeler met een enkele radiale ventilator die lucht door een koelblok heen naar buiten blaast, hebben de custom-versies allemaal koelers met twee of meer ventilators die recht op het koelblok blazen. Hierdoor zijn doorgaans betere koelprestaties met een (veel) lagere geluidsproductie te bewerkstelligen, al is het nadeel wel dat de warmte in de behuizing blijft hangen. Een goede airflow in de kast is met elk van deze custom-koelers dus onontbeerlijk. Een nieuwe trend, vorig jaar gestart door ASUS, is dat de koelers helemaal stil staan wanneer de kaart idle is, en dus geen geluid produceren.

Naast bijzondere koelers differentiëren de fabrikanten voornamelijk met afwijkende klokfrequenties. Uiteraard kun je iedere GTX 970 en GTX 980 handmatig op een hogere klokfrequentie instellen; het voordeel van een kaart die standaard al hoog geklokt is, is dat je impliciet de garantie krijgt dat de kaart op dergelijke instellingen goed werkt. Daarnaast hebben verschillende fabrikanten aanpassingen aan de PCB gedaan, meestal om de overklokbaarheid te vergroten. Of dergelijke aanpassingen daadwerkelijk enig effect hebben is lastig aan te tonen: de overkloktest die wij hebben gedaan – met de standaardkoelers, dus niet extreem – wijst in ieder geval niet uit dat een gemodificeerde PCB per definitie garant staat voor betere prestaties.

Waarin de geteste kaarten niet van elkaar verschillen is de hoeveelheid geheugen: stuk voor stuk vinden we 4 GB GDDR5. Ook hebben alle kaarten netjes twee SLI-connectors aan boord.

Geteste kaarten

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle 15 geteste kaarten.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de 5 geteste GeForce GTX 970 kaarten.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de 10 geteste GeForce GTX 980 kaarten.


Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*