Workshop: netwerkpoorten samenvoegen (LACP)

2 maal 1 Gb is 2 Gb, toch?

Door


LACP

Voor dit artikel zijn we aan de slag gegaan met LACP. Hier doet zich overigens wel iets merkwaardigs voor. Vanaf 2000 tot 2008 werd LACP namelijk gedefinieerd in de IEEE 802.3ad-standaard, daarna werd het plotseling 802.1AX. Het cijfer achter de punt geeft in deze standaarden altijd aan op welke 'working group' hij betrekking heeft. In het geval van '3' is dat Ethernet. Men kwam echter tot de conclusie dat er hier en daar een conflict optrad met sommige IEEE 802.1-lagen (van de 'working group' die zich bezighoudt met network bridging), waarna werd besloten om 802.3ad te vervangen door 802.1AX. Aan de standaard zelf is niets wezenlijks veranderd en de twee standaarden worden nog altijd door elkaar heen gebruikt.

Als je optimaal gebruik wilt maken van LACP, dan moeten alle apparaten die je in wilt zetten, dit uiteraard ondersteunen. Daarnaast moeten alle aansluitingen die je ervoor wilt gebruiken, dezelfde snelheid hebben: dus gigabit koppelen met gigabit en Fast Ethernet met Fast Ethernet.

Asustor AS-604T
Asustor AS-604T

Als hardware hebben wij gekozen voor een TP-Link JetStream TL-SG3216, twee Windows 7-systemen met ieder een moederbord met twee netwerkaansluitingen en een Asustor AS-604T NAS. De twee moederborden die we hebben gebruikt zijn de ASRock Z87 Extreme6 en de Intel DZ87KLT-75K. Beide moederborden beschikken over dezelfde twee verschillende Intel-chips die elk een netwerkpoort aansturen, namelijk de WG-I217V en de WGI210AT. Let wel, niet alle moederborden met twee netwerkaansluitingen zijn geschikt; ze moeten beide LACP ondersteunen. We hebben zowel in de NAS als op onze testbenches SSD's geschroefd, zodat we eenvoudig doorvoersnelheden konden halen die (ver) boven de 100 MB/s komen.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*