Workshop: netwerkpoorten samenvoegen (LACP)

2 maal 1 Gb is 2 Gb, toch?

Door


LACP in de praktijk

Als je de onderdelen van de opstelling configureert zoals we op de vorige pagina hebben beschreven, heb je een compleet netwerk dat met elkaar verbonden is met een bandbreedte van 2 Gbps. We gebruiken voor deze test een MKV-bestand van ruim 13,5 gigabyte, dat we met behulp van TeraCopy kopiëren naar een gedeelde map van de NAS. De NAS houden we bij alle tests met twee kabels (en LACP ingeschakeld uiteraard) verbonden met de switch. We hebben alle tests meerdere keren uitgevoerd.
Het wordt al snel duidelijk dat we met een enkele computer geen enorm tot de verbeelding sprekende resultaten gaan halen in deze configuratie. Het maakt in deze opstelling eigenlijk niet uit of we de computer met één of met twee kabels aansluiten. We komen niet eens voorbij de maximale bandbreedte van een enkele gigabitpoort, laat staan van twee. Zo'n 50 MB/s is de maximale throughput die we hebben genoteerd.

Om te kijken of deze relatief lage score toe te schrijven is aan het testsyteem (en/of Windows), de switch of de NAS, hebben we het tweede testsysteem erbij gepakt. We kopiëren dan gelijktijdig het 13,5 GB grote bestand van en naar de NAS. Dan zien we dat de totale doorvoersnelheid tussen de switch en de NAS duidelijk doorschaalt. De systemen kunnen nog altijd gewoon met een enkele kabel aangesloten worden. De verschillen tussen half-duplex en full-duplex zijn verwaarloosbaar. We halen nu echter wel scores die richting de 100 MB/s gaan. Op zich al zeer respectabele doorvoersnelheden in de praktijk, maar nog altijd geen reden om te investeren in duurdere hardware die overweg kan met LACP.

Het begint dus inmiddels duidelijk te worden dat de testsystemen simpelweg niet veel meer dan zo’n 70 MB/s kunnen leveren via een enkele TCP-verbinding in onze configuratie. Metingen met onze IxChariot-testsoftware van Ixia leveren ook niet meer dan de standaardsnelheid bij enkele gigabitverbindingen: zo’n 940 Mbps.

Wij willen echter toch graag boven die gigabit uitkomen. Vandaar dat we ook hebben getest hoe snel we bestanden over kunnen zetten als we meerdere instanties van dezelfde file parallel overzetten, vanaf meerdere systemen. Dan zien we voor het eerst scores die boven de grens van 1 Gbps uitkomen. We halen dan scores tussen de 140 en 160 MB/s tussen de switch en de NAS. Dat lijkt er al een stuk meer op.


Het is uiteindelijk gelukt om een doorvoersnelheid tussen de switch en de NAS te bereiken die boven die van een gigabitaansluiting ligt. Als je de scores van alle schermpjes bij elkaar optelt (nog net af te lezen in het balkje onderaan), kom je net boven de 140 MB/s uit.

NB: na publicatie van dit artikel in Hardware.Info Magazine werden we er door een oplettende lezer op gewezen dat de Asustor die we gebruikt hebben tijdens onze tests niet echt uitblinkt als het gaat om de gezamenlijke doorvoer van de twee gigabitpoorten. Dat is op zich een terechte opmerking. Het ging ons bij deze test echter niet om een zo hoog mogelijke throughput, maar om het illustreren van het effect van LACP. Dat je met een andere combinatie van apparatuur wellicht ook van een enkel systeem en met een andere server/NAS met lacp ingeschakeld hogere scores kan behalen, geloven we meteen. Dat is echter niet waar het bij deze test om draait.  


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*