Workshop: netwerkpoorten samenvoegen (LACP)

2 maal 1 Gb is 2 Gb, toch?

Door


Een sterke ruggengraat

Verder dan dit zijn we niet gegaan, dus we kunnen niet met zekerheid stellen dat de doorvoersnelheid nog verder toeneemt met meer dan twee testsystemen. We verwachten echter van wel. De switch kan het in ieder geval aan. We hebben met de IxChariot-software van Ixia een snelheid behaald van bijna 1900 Mbps als we twee testsystemen tegelijkertijd via de switch verbinden met een derde systeem.


De switch kan de maximale bandbreedte van twee gigabitpoorten prima aan, zoveel is duidelijk.

In onze testopstelling is het in ieder geval duidelijk dat LACP draait om de verbindingen tussen netwerkapparaten zoals NAS-apparaten en switches en niet zozeer om de pc’s in het netwerk. De verbindingen tussen switches en NAS-apparaten en switches onderling zijn de zogeheten backbone van het netwerk. Veel bandbreedte daar zorgt ervoor dat je ook in drukke netwerken niet snel tegen de limieten van fysieke aansluitingen aanloopt.

Op het eerste gezicht lijkt dat wellicht met name zinvol in zakelijke netwerken. Toch heeft het ook wel degelijk nut in een thuisnetwerk, met name als je een dubbele verbinding tussen een switch en een NAS legt. Als meerdere gebruikers in je thuisnetwerk tegelijkertijd verbinding maken met die NAS, dan weet je in ieder geval zeker dat er lekker veel bandbreedte beschikbaar is. Je kunt dan met meerdere gebruikers aan een hoge snelheid een bestand downloaden van de NAS of er juist naartoe schrijven, terwijl ook het automatisch downloaden van films en series gewoon door gaat en er ook nog een film gestreamd kan worden. Bij de switch scheiden de wegen van de verschillende activiteiten zich, dus tussen de switch en de clients voldoet een gigabit- of draadloze aansluiting dan prima.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*