Seagate Archive HDD 8TB review: veel TB's voor weinig geld

Riante opslagcapaciteit dankzij Shingled Magnetic Recording

Door


Inleiding

Seagate kondigde vorig jaar de 8 TB Archive HDD aan en sinds kort zijn deze schijven daadwerkelijk beschikbaar. Opvallend naast de zeer hoge opslagcapaciteit is de relatief lage prijs per gigabyte. Hoe bokst Seagate dat voor elkaar en is de Archive HDD een goede keuze voor je PC of NAS? Je leest het in deze review.


De maximale opslagcapaciteit van harde schijven neemt sinds de uitvinding ervan ieder jaar toe, maar de laatste tijd is het tempo van vernieuwingen afgenomen. Dat komt enerzijds natuurlijk door de opkomst van SSD's, maar anderzijds ook doordat de fabrikanten van harde schijven langzaam tegen fysieke beperkingen aanlopen. Met gebruikelijke technieken lijkt een capaciteit van 1 TB à 1,2 TB per platter (de interne magnetische disks waaruit harde schijven zijn opgebouwd) zo'n beetje met maximaal haalbare. Tegelijkertijd is met conventionele methodieken mogelijk om maximaal vijf of zes van dergelijke platters in een 3,5" schijf onder te brengen. Western Digitals 6TB schijven maken bijvoorbeeld gebruik van vijf platters van 1,2TB per stuk. 

Seagate Archive HDD 8TB
Seagate Archive HDD 8TB

Meer dan zes platters in een 3,5" schijf plaatsen is vanwege vibraties eigenlijk niet mogelijk. HGST heeft echter al enige tijd professionele, op servers gerichte 8TB schijven die gebruikmaken van zeven 1,2TB platters. De fabrikant heeft deze UltraStar He8 disks luchtdicht gesealed en gevuld met helium. Dat zorgt ervoor dat er minder resonantie is bij de platters en dus dat ze dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden. Het maakt de disks wel erg duur. Met helium gevulde schijven is vooralsnog geen oplossing voor op consumenten gerichte schijven, die natuurlijk een vriendelijker prijs per gigabyte moet hebben.

De nieuwe Seagate Archive HDD 8TB heeft zonder meer een vriendelijk prijskaartje: gemiddeld kost de schijf zo'n € 288, vrijwel even veel als een Western Digital Red 6TB. Hoe krijgt Seagate het voor elkaar om een schijf met een dergelijke hoge capaciteit aan te kunnen bieden, terwijl de prijs juist relatief laag is? Het antwoord is een technologie die luistert naar de naam Shingled Magnetic Recording.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Seagate Archive HDD 8TB

Harddisk, 8000 GB, 5900 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

199,00 €

gem. 199,00 €
2 shops, 1x voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*