17 kant-en-klare CPU waterkoelers review: beter dan luchtkoeling?

Verkoeling aan het water

Door


Conclusie

De beste koelprestaties krijgen we met de Corsair H100i, een waterkoelset die met de meegeleverde Corsair Link software door de echte liefhebbers ook tot in het kleine detail te monitoren en de regelen is. De NZXT Kraken X61 koelt vrijwel net zo goed – bij Socket 1155 zelfs nog iets beter – en kan daarnaast ook nog eens aanzienlijk stiller werken dan de H100i. Daardoor is de X61 wat ons betreft de echte testwinnaar: duidelijk betere maximale koelprestaties dan de beste luchtkoelers, maar ook met beperkt geluidsniveau levert hij uitstekende resultaten. Omdat de X61 een 280mm radiator heeft past hij echter slechts in een beperkt aantal kasten; daarnaast is het de duurste kit. De beste 240mm set die de 30 dB(A) test kan doen en slechts beperkt minder presteert dan de X61 is de Thermaltake Water 3.0 Extreme. Beide ontvangen een Gold award, de H100i krijgt Silver.

Wil je toch graag wat minder geld uitgeven dan is de Cooler Master Nepton 240M een uitstekend en zo’n 40 euro goedkoper alternatief voor de Thermaltake. Ook de 140mm NZXT X41 biedt een uitstekende prijs/prestatieverhouding. Ook deze twee modellen belonen we met Silver.

Van de betaalbaarste 120mm waterkoelers is de NZXT X31 de beste keuze, die met Bronze naar huis gaat. De nog veel goedkopere Cooler Master Seidon 120V is zeker niet slecht, maar een minder goede keuze dan een luchtkoeler voor hetzelfde bedrag.

Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten.


NZXT Kraken X61
Thermaltake Water 3.0 Extreme


Corsair H100i
Cooler Master Nepton 240M
NZXT Kraken X41


NZXT Kraken X31


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*