8 quad-channel DDR4 geheugenkits review: geheugen voor Haswell-E

Veel van hetzelfde...

Door


Inleiding

In de tweede helft van vorig introduceerde Intel met de Haswell-E CPU’s het eerste processorplatform met ondersteuning voor DDR4-geheugen. Ruim tijd om eens een aantal DDR4-geheugenkits te vergelijken: wij testten 8 kits.


Het nieuwe DDR4-geheugentype is geoptimaliseerd om op lagere voltages te kunnen werken en om (op termijn) op veel hogere klokfrequenties dan DDR3 te kunnen werken. De eerste officiële DDR4 standaard, zoals die door de Intel Haswell-E CPU’s wordt ondersteund, werkt op 2133 MHz. Nu zijn er natuurlijk ook de nodige 2133 MHz (en snellere) DDR3-geheugenkits, maar bij DDR4 is dit dus het vertrekpunt. Nu al zijn er DDR4-geheugenkits op gegarandeerde snelheden boven de 3 GHz beschikbaar en het zou ons niet verbazen als we op termijn richting of zelfs over de 4 GHz gaan.

De hogere klokfrequenties van DDR4 gaan, net als bij de overstap van DDR2 naar DDR3 en DDR naar DDR2, wel gepaard met standaard hogere latencies. De geheugenkits die we hebben getest hebben CAS-latencies van 13, 15 of zelfs 16 kloktikken, waar bij DDR3-2133 modules juist CL9, CL10 of CL11 gebruikelijk is. Je zou dus mogen concluderen dat DDR4 op dezelfde klokfrequentie wat langzamer is dan DDR3 en dat de winst er primair inzit dat we op termijn op veel hogere klokfrequenties uit kunnen komen. Toch weten wat slimmere aanpassingen in de aansturing van DDR4-geheugen een en ander al direct (grotendeels) te compenseren.

Een direct voordeel van DDR4 is het lagere voltage en dus het lagere stroomverbruik. De nieuwe modules werken standaard op 1,2 V of 1,35 V voor zeer hoog geklokte sets, waar 1,5 V of 1,65 V voor high-end kits gebruikelijk is bij DDR3. Voor een high-end desktop is dat lagere verbruik wellicht niet zo spannend, maar zodra DDR4 ook zijn intrede doet bij normale desktops, laptops en tablets is dat zeker wel het geval. Ook in de server wereld, waar soms honderden geheugenmodules in een server rack geplaatst worden, is een besparing van meer dan een watt per module zonder meer winst.

DDR4 geheugenmodules zijn even lang als DDR3 modules. Ze hebben echter wat meer contactpunten (284 in plaats van 240) en de inkeping halverwege zit op een andere plek. Het is dus onmogelijk om een DDR4-module in een DDR3-slot te steken of andersom.


Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*