Samsung 850 Evo mSATA en M.2 SSD's review: Evo's nu ook in klein formaat

Presteren de nieuwe mSATA en M.2 varianten net zo goed als hun 2,5" soortgenoten?

Door


Inleiding

December vorig jaar introduceerde Samsung de 850 Evo SSD's, betaalbare SSD's met een volgens onze tests uitstekend prestatieniveau. Vandaag komt het bedrijf met de mSATA en M.2 varianten in deze reeks. Wij hebben alle zeven nieuwe 850 Evo varianten uitgebreid getest.


 

Voor wie onze review uit december niet heeft gelezen, een klein stukje herhaling. De 850 Evo serie is de opvolger van de 840 Evo reeks en de serie waarmee Samsung zich richt op de prijsbewuste SSD koper. De SSD's zijn gebaseerd op Samsung 3D V-Nand, een nieuw type flashgeheugenchips waarbij geheugencellen op elkaar gestapeld worden. In de tweede generatie 3D V-Nand, zoals gebruikt in de 850 Evo's, stapelt Samsung 32 cellen op elkaar. De technologie zorgt, zoals je in onze oorspronkelijke 850 Evo review kon lezen, niet alleen voor lagere productiekosten, maar ook voor betere prestaties, doordat de cellen groter zijn.

Bij de 850 Evo SSD's worden de 3D V-Nand chips aangestuurd volgens de TLC ofwel Triple Level Cell methode. Dat betekent dat in ieder geheugencel drie bits aan data in plaats van de gebruikelijke twee bits worden opgeslagen. TLC heeft ook weer een positief effect op de kostprijs (er is immers maar 67% van het chipoppervlak nodig voor een gelijke capaciteit) en de traditionele nadelen van TLC (lagere schrijfsnelheden en kortere endurance) worden (grotendeels) door 3D V-Nand teniet gedaan. De 850 Evo SSD's maken verder gebruik van TurboWrite, een technologie die we ook in onze oorspronkelijke 850 Evo review verder hebben toegelicht. Kort door de bocht betekent TurboWrite dat een klein gedeelte van het flasgheugen wordt aangestuurd als SLC (één bit per cel) waardoor schrijfopdrachten extra snel verwerkt kunnen worden. De SSD zorgt er zelf voor dat op moment dat de disk niet intensief gebruikt wordt, de data uit deze TurboWrite buffer worden verplaatst naar TLC-geheugen.

M.2 en mSATA

De 850 Evo SSD's zijn tot nu toe enkel beschikbaar geweest in 2,5" uitvoering en dan in 120GB, 250GB, 500GB en 1TB exemplaren. De prijzen van de SSD's hebben de laatst tijd wat geschommeld vanwege de dollarperikelen. Inmiddels kosten de vier varianten omgerekend gemiddeld 67, 50, 44 en 42 cent per gigabyte. Daarmee is Samsung zeker geen koploper meer in de strijd om de laagste prijs per GB - die eer gaat op dit moment naar Crucial - maar de 850 Evo SSD's zijn zonder meer zeer scherp geprijsd.

Vandaag introduceert Samsung M.2 en mSATA varianten van de 850 Evo's. Deze nieuwe, fysiek kleinere varianten zijn gebaseerd op dezelfde controllers en geheugenchips als de 2,5" varianten, dus enkel de form factor verschilt. Dat betekent dat dus ook de M.2 varianten gewoon van Serial ATA 600 als interface gebruik maken en dus uitdrukkelijk niet van PCI-Express.

Samsung heeft alle capaciteiten beschikbaar gemaakt in mSATA uitvoering, ofwel 120GB, 250GB, 500GB en 1TB. Voor M.2 zijn enkel de 120GB, 250GB en 500GB varianten beschikbaar.

De nieuwe M.2 en mSATA varianten zijn primair interessante upgrade mogelijkheden voor moderne laptops. In veel dunne laptops (Ultrabooks) past tegenwoordig enkel nog maar een M.2 of mSATA SSD. Maar wat minstens net zo interessant is, is dat veel laptops waarin standaard een 2,5" harde schijf zit, daarnaast nog een M.2 of mSATA slot hebben. Een dergelijke laptop kun je op die manier upgraden met een SSD terwijl je je bestaande 2,5" HDD kunt laten zitten en als datadisk kunt gebruiken. 

In de markt voor mSATA en M.2 SSD's is er veel minder keuze dan bij normale 2,5" varianten. Zodoende kunnen we enkel aanmoedigen dat Samsung de nieuwe varianten van de 850 Evo reeks heeft uitgebracht.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*