23- en 24-inch monitoren review: een voordelige verse blik

11 23 en 24-inch monitoren onder de 200 euro getest

Door


Inleiding

Hoewel het de moeite loont om wat meer dan het absolute minimum uit te geven aan een beeldscherm, heeft niet iedereen 400 euro of meer aan een beeldscherm te besteden. Hardware.Info testte 11 betaalbare modellen.


Een monitor gaat in veel gevallen langer mee dan de computer waaraan hij hangt. Aangezien je toch dagelijks naar het scherm kijkt, is het zinvol om een kwalitatief goed exemplaar te kopen. Voor wie beeldkwaliteit belangrijk vindt is een model met een goed paneel en goede kleurechtheid van belang, voor gamers zijn lage responstijden en input lag belangrijke factoren. Daarnaast is een in hoogte verstelbare voet aan te raden voor een ergonomisch verantwoorde positie. Ga je voor betere prestaties en hogere kwaliteit, dan kom je wel al gauw uit in de prijsklasse van 3 à 400 euro, als je kijkt naar het grootste segment van de 23 en 24-inch modellen, waar we ons in dit artikel mee bezighouden.

Niet iedereen heeft dat te besteden. Ook als je bijvoorbeeld een scherm voor ‘erbij’ wilt, of gewoon een voordelige configuratie wilt samenstellen, zal je eerder kijken naar het segment eronder. Nu is het mogelijk om al rond de 100 euro een monitor te kopen met de genoemde afmeting, maar onze ervaring is dat je dan wel rekening moet houden met serieuze beperkingen. Vanaf zo’n 140 euro kan je echter al een prima beeldscherm kopen, zo blijkt ook uit deze test van 11 modellen die je al voor minder dan 200 euro kan kopen. Feitelijk is er geen reden meer om achter een 17-inch 1280x1024 exemplaar te blijven zitten van tien jaar oud of meer. Ook dat ooit zo mooie 20-inch 1680x1050 scherm van een jaartje of zes terug, is onderhand wel aan vervanging toe!

Zo is een belangrijk voordeel van alle geteste modellen dat ze erg zuinig zijn. Zelfs het model dat het meeste verbruikt, houdt het onder de 30 watt. De daling is mogelijk gemaakt door de nu alomtegenwoordige en steeds efficiëntere LED-verlichting van de panelen. De zuinigste modellen in deze test verbruiken amper meer dan 20 watt. Dat is ruim 15 watt minder dan bijvoorbeeld de ooit zeer populaire 1680x1050 pixels tellende Samsung 226BW uit 2007.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*