13 80-100 euro headsets review: beter luisteren

Van draagcomfort tot subjectieve en objectieve geluidskwaliteit

Door


Inleiding

Verreweg de meeste gamers geven de voorkeur aan een headset en het aanbod in de markt is dan ook enorm. Hardware.Info testte 13 modellen in het prijssegment tussen de 80 en 100 euro. Dit deden we niet alleen met een uitgebreide luistertest, maar ook met een gloednieuwe testopstelling die we in samenwerking met Alpha-Audio.nl ontwikkelden.

De besproken klasse is niet goedkoop, maar nog wel betaalbaar en dé categorie waar je goede kwaliteit mag verwachten, zowel qua geluidsweergave, draagcomfort en de microfoon. In deze review bespreken we de fysieke aspecten, meten én beluisteren we de headsets en beoordelen we de microfoon.


Ontwerp

Headsets draag je vaak langere tijd, dus draagcomfort is cruciaal. De meeste fabrikanten kiezen dan ook voor een ‘over-ear’ model, waarvan de oorschelpen over de oren vallen. Toch zijn er grote verschillen, mede door verschillende materialen en dikte van de kussens.

Verder kan je kiezen tussen een gesloten en een open ontwerp. Een open headset oefent minder geluidsdruk uit op de oren, waardoor je deze langer kunt gebruiken. Het nadeel is dat deze veel meer geluid ‘lekt’. Een gesloten model heeft doorgaans een meer uitgesproken basweergave, en hiermee een wat warmer geluid. Ook zal je omgeving minder snel mee kunnen genieten.

USB met surround

Headsets hebben een USB-aansluiting of een stel analoge 3,5 mm stekkers. De eerste groep heeft een ingebouwde geluidskaart en kan daarmee surround toevoegen. Dit 3D geluid is overtuigender met een hoofdtelefoon, doordat er gebruik gemaakt wordt van HRTF. Een voorbeeld dat je zelf kan beluisteren om het verschil tussen speakers en een headset te horen is The Virtual Barber Shop op Youtube. Deze functie is zinnig voor gaming, want een ruimtelijke weergave zorgt ervoor dat je de tegenstander in een FPS game makkelijker kan lokaliseren. Helaas is de geluidskwaliteit van de USB-geluidskaarten doorgaans minder goed, zelfs minder dan die van een onboard geluidskaart. Daardoor is bijvoorbeeld ruis eerder hoorbaar en komen harmonische afwijkingen vaker voor, die de weergave van het geluid minder helder maken. USB heeft dus voor- en nadelen.

Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset
Een voorbeeld van een USB-geluidskaart die surround-weergave mogelijk maakt.

Microfoon

We zien heel wat verschillende microfoonimplementaties. De meeste zitten op een arm, maar sommige zijn los te koppelen, of je kan ze omhoog klappen. In een model in deze test is de microfoon in de oorschelp ingebouwd. Het moge duidelijk zijn dat een microfoon die voor de mond geplaatst kan worden de beste geluidskwaliteit en demping van het omgevingsgeluid biedt. Schuimrubber om de microfoon (een ‘plofkap’) kan ongewenste blaasgeluiden tegengaan, al is dit niet altijd nodig.

Sommige microfoons voegen ruis toe aan de opname, maar gelukkig komt dat in de hier besproken hogere prijsklasse niet vaak voor. Headset met USB hebben meestal een sidetone, wat ervoor zorgt dat je jezelf licht terug hoort in de koptelefoon, waardoor je niet te hard gaat praten.


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*