13 80-100 euro headsets review: beter luisteren

Van draagcomfort tot subjectieve en objectieve geluidskwaliteit

Door


Geluidskwaliteit

Het belangrijkste aspect is de geluidskwaliteit. Dat wordt in hoge mate bepaald door de gekozen onderdelen en het fysieke ontwerp, dat bepalend is voor resonantie en vibraties. Doorgaans is in iedere oorschelp één speaker verwerkt, die zowel de lage, midden- als hoge tonen tegelijk moet weergeven, een zogeheten full-range driver. Dat is lastig, want voor hoge tonen moet de speaker snel bewegen, voor lage juist langzaam. Een oplossing is aparte speakers voor hoge en midden- en lage tonen gebruiken, maar dat komt niet vaak voor. De frequentieweergave is hierdoor een zaak van balans. Een headset met een zeer sprekende basweergave laat in de regel minder detail horen in het midden- en hoog. Een model met een sprankelend midden en hoog mist vaak volume in de lage tonen. Deze balans kunnen we beluisteren en vergelijken met een referentiemodel, maar we kunnen het tegenwoordig ook meten.

Dat geldt ook voor de harmonische afwijking. Naast de frequentiebalans is er namelijk verschil in de zuiverheid van de weergave. Een headset met een nauwkeurige weergave reproduceert het geluid zo natuurgetrouw mogelijk. Als tonen doorklinken in de daaropvolgende frequenties, is dat hoorbaar; een headset klinkt dan minder zuiver. Een enkele harmonische afwijking is altijd aanwezig, maar het wordt storend als dit op meerdere frequenties plaatsvindt bij een hoog geluidsniveau. In het ergste geval wordt de weergave rommelig zonder duidelijke definitie van de tonen.

Testen

Tot dusver brachten we de frequentiebalans op het gehoor in kaart en konden we weinig concreets melden over harmonische afwijking, maar dankzij een nieuwe testopstelling kunnen we hier nu meer over zeggen. Deze construeerden we in samenwerking met Alpha-Audio.nl met als doel om headsets en hoofdtelefoons op een betrouwbare en een-op-een vergelijkbare manier te testen en vergelijken.


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*