GPU prijs/prestatieverhouding Q2 2015: welke kaart moet je hebben?

Prijs/prestatieverhouding van 23 videokaarten bij 10 games

Door


Inleiding

De afgelopen maanden heeft voornamelijk Nvidia een aantal nieuwe videokaarten op de markt gebracht, waaronder de GeForce GTX 960 en de GeForce GTX Titan X. Daarnaast hebben we diverse nieuwe games getest. Tijd om een tussenbalans op te maken: welke typen videokaarten bieden op dit moment de beste prijs/prestatie-verhouding?


Voor dit artikel hebben we onze testresultaten van een 23-tal videokaarten van de huidige en vorige generaties gepakt bij een tiental games en in vier combinaties van resolutie en game-instellingen: 1920x1080 met medium settings, 1920x1080 met hoogste settings (vaak aangeduid met Ultra of Extreme), 3840x2160 met medium settings en 3840x2160 met hoogste settings. Ons testsysteem maakt gebruik van een Intel Core i7 5960X processor geklokt op 4 GHz, 16GB Corsair DDR4-2133 geheugen, een MSI X99 Gaming 9 moederbord en een Samsung 840 Evo 1TB SSD.

Nvidia GeForce GTX Titan X
Dat de GeForce GTX Titan X de snelste kaart van dit moment is, verbaast niemand. Maar welke kaart biedt de beste prijs/prestatie-verhouding?

De resultaten van alle afzonderlijke benchmarks vind je terug in onze online productdatabase door in het productenoverzicht onderaan deze review door te klikken naar specifieke GPU's of juist een vergelijkingstabel op te vragen. Voor deze review maken we gebruik van de Hardware.Info GPU prestatiescore Q2 2015, wat voor elk van de resoluties het gemiddelde is van de framerates gehaald in de verschillende games.

De volgende 10 games zijn opgenomen in de Hardware.Info GPU Prestatiescore Q2 2015, een mix van wat oudere populaire games en gloednieuwe titels:

  • Alien: Isolation
  • Battlefield 4
  • Civilization: Beyond Earth
  • Far Cry 4
  • Metro Last Light
  • Watch Dogs
  • GRID Autosport
  • Evolve
  • Total War: Atilia
  • GTA V

In de grafieken op de volgende pagina’s vind je deze prestatiescores op de Y-as geplot tegenover de gemiddelde prijzen van de betreffende videokaartsoorten op de X-as. Om dat laatste even precies te definiëren: de gebruikte prijs is het gemiddelde van de gemiddelde prijzen van alle videokaarten gebaseerd op de specifieke GPU in de Hardware.Info Prijsvergelijker, bepaald op 6 mei 2015. Laat dus duidelijk zijn: als je op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder van de goedkoopste uitvoering van een bepaalde kaart, dan kun je uiteraard op aanzienlijk lagere bedragen uitkomen, maar de door ons gebruikte bedragen geven een goed algemeen beeld.

In de grafieken hebben we met een blauw stippellijn de zogenaamde trendlijn getekend, een lijn waarvan je mag zeggen dat het de gemiddelde prijs/prestatie-verhouding is. De helft van de GPU’s zit dan ook links van de lijn, de ander helft rechts. In feite kun je zeggen: hoe verder een bolletje linksboven van de lijn is gepositioneerd, hoe beter de prijs/prestatie-verhouding en hoe verder een bolletje rechtsonder van de lijn is gepositioneerd hoe slechter de prijs/prestatie-verhouding.

Wanneer een kaart voor een bepaalde resolutie/instellingen-combinatie een gemiddelde heeft van 60 of meer zijn de meeste games gewoon volledig soepel te spelen. Zodra het gemiddelde richting de 100 gaat, zal je eigenlijk nooit problemen hebben.


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*