42 USB 3.0 geheugensticks review: van tergend traag tot supersnel

Welke USB-sticks zijn écht snel?

Door


Nieuwe test

Deden we onze vorige vergelijkingstest van USB-geheugensticks nog onder Windows 7, dit maal maken we gebruik van een modern systeem op basis van een Intel Core i3 Haswel-processor, Intel Z97-moederbord en Windows 8.1. Dat maakt voor USB-sticks een flink verschil, wat alles te maken heeft met het feit dat Windows 8 en 8.1 standaard gebruik maken van het UASP protocol om daarvoor geschikte USB 3.0 opslagapparaten aan te sturen.

UASP staat voor USB Attached SCSI Protocol en gebruikt zoals de naam al aangeven SCSI-commando’s voor het transporteren van data over de USB 3.0 interface. Daardoor zijn in de praktijk veel hogere snelheden te behalen dan met het traditionele BOT ofwel Bulk-Only Transfer protocol, dat oorspronkelijk voor USB gebruikt werd. UASP is onderdeel van de USB 3.0 standaard, maar moet wel door de drivers van de USB-controller ondersteund worden. De standaard USB-drivers in Windows 7 bieden geen UASP, al hebben verschillende moederbordfabrikanten wel losse drivers beschikbaar die dan een naam meekrijgt als “Turbo USB” of iets vergelijkbaars. Bij Windows 8 en 8.1 is UASP standaard ingebakken wordt dit snellere protocol indien mogelijk ook standaard gebruikt.

Net als bij de vorige vergelijkingstest baseren we onze conclusies niet op low-level test, maar testen de sticks op de manier zoals ze in de praktijk ook gebruikt worden: met het lezen en schrijven van bestanden. Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van een USB-stick wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden. Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om een bestand van 10 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, zoals bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde. Door het meetkundig gemiddelde van de vier scores te nemen en dat te normaliseren hebben we een uiteindelijke prestatiescore berekend.

Om te voorkomen dat de in ons testsysteem aanwezige dataschijf de bottleneck is bij de snelste USB 3.0 geheugensticks gebruiken we in ons nieuwste testsysteem een OCZ RevoDrive 350. Deze op PCI-Express gebaseerde SSD behaalt schrijfsnelheden tot boven de 800 MB/s, ruim meer dan wat USB-sticks kunnen bieden.

Naast de “real world” test hebben we op alle sticks ook de Crystal DiskMark benchmark gedraaid. De resultaten daarvan vind je in de vergelijkingstabel. Crystal DiskMark doet low-level lees- en schrijftests op de sticks, zowel met sequentieel lezen en schrijven als met willekeurige datablokken van 512 kB en 4 kB. Zeker de sequentiële test van Crystal DiskMark toont waar een stick in theorie tot in staat is, maar hecht er ook niet te veel waarde aan: zo maakt deze test bijvoorbeeld gebruik van volledig comprimeerbare data. Dat veel sticks bij de 4k test duidelijk door de mand vallen is een teken van zwakte, maar ook niet verschrikkelijk. Vergeet niet dat een USB-stick in de regel niet als SSD of harde schijf wordt gebruikt, maar primair voor het transporteren van bestanden van orde grootte mega- of gigabytes.


Om de hoogste snelheid te behalpen is gebruik van UASP drivers van essentieel belang. Bij Windows 8 zijn die ingebakken in het OS.

Capaciteitsverschillen

Bij onze vorige grote vergelijkingstest schreven we het ook al: als er 64GB op het doosje staat, betekent dat niet dat je gegarandeerd ook exact 64GB opslag tot je beschikking hebt. Sowieso gebruiken USB-stick fabrikanten hetzelfde trucje als SSD- en HDD-fabrikanten, namelijk door een GB op te vatten als 1000 x 1000 x 1000 bytes in plaats van 1024 x 1024 x 1024 bytes, zowel Windows en andere besturingssystemen dat doen. Dat maakt dat je sowieso al zo’n 7% minder capaciteit beschikbaar hebt dan je zou denken. En dan is er verder nog variatie: bij de 64GB sticks in de test varieert de echte opslagcapaciteit van 57,6 GB tot 59,6 GB. Bij de 32GB sticks biedt de kleinste 28,8 GB en de grootste 29,8 GB. Geen extreem schokkende verschillen, maar toch.

Overigens bevatten de sticks intern chips die daadwerkelijk 32, 64 of 128 “echte” gigabytes groot zijn. Het verschil wordt onder meer gebruikt om kapotte cellen op te vangen en voor wear leveling.


Vergelijken

In deze review besproken 42 producten

  Meer producten (42)  

Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*