Mini-ITX voor Haswell: 15 Socket 1150 Mini-ITX moederborden review

Moederborden voor krachtige mini-systemen

Door


Conclusie

Wie een klein behuisd ITX-systeempje op basis van een Haswell processor wil aanschaffen, kan al voor minder dan 75 euro een prima moederbord kopen. Zolang je geen high-end i5 of i7 gebruikt en overklokken niet op de planning staat, is de zeer betaalbare MSI H81I al een prima keuze voor bijvoorbeeld een werk- of HTPC. Die ontvangt dan ook een Hardware.Info Great Value Award. Enkel wanneer je de optie open wilt houden voor een WLAN module, kies je voor de wat duurdere MSI B85I.

In het middensegment tussen de 100 en 120 euro krijg je luxere bordjes met meer SATA- en USB-aansluitingen, betere CPU-stroomvoorziening en vaak al onboard WiFi. De Gigabyte H97N WiFi is met zes SATA600-aansluitingen onze favoriet voor wie een thuisserver bouwt, voor andere doeleinden heeft de MSI H97I de voorkeur, al is het bij deze en de andere MSI-borden wel opletten geblazen: een grotere top-flow koeler zal niet passen. Beide ontvangen een Excellent Choice Award. De MSI B85I Gaming moet vermeld worden als betaalbaarste ITX-bordje met specifiek op gamers gerichte features.

In het luxe segment van 140 tot 155 euro, gaat onze voorkeur naar de ASRock Z97E-ITX/ac, een bordje dat qua specs en resultaten niets te wensen overlaat. De beste keuze voor die-hard gamers is de MSI Z97I Gaming ACK, met zijn speciale netwerk- en audiovoorzieningen. Ook deze ASRock en MSI gaan met een Excellent Choice award naar huis.

De Ultimate award is er ook voor de ASUS Maximus VII Impact, het ultieme Mini-ITX moederbord dat biedt vergelijkbare overklokmogelijkheden biedt als luxe (Micro-)ATX borden. De gemiddelde prijs van 220 euro is gezien het gebodene te verantwoorden, maar moet je alleen uitgeven als je daadwerkelijk gaat overklokken, want het stroomverbruik is niet mis.


MSI H81I

 
Gigabyte H97N WiFi
MSI H97I AC
ASRock Z97E-ITX/ac
MSI Z97I Gaming ACK


ASUS Maximus VII Impact


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*