54 HDD’s en SSHD’s review: de beste schijven voor je desktop, laptop en NAS

Veel GB's voor weinig

Door


Inleiding

Nu de prijzen van SSD’s zijn gezakt naar bedragen ruim onder 50 cent per GB zullen nog maar weinig Hardware.Info lezers een conventionele harde schijf als primair opslagstation willen gebruiken. Toch kunnen we nog steeds niet zonder, want met prijzen rond de 5 cent per GB zijn harde schijven nog altijd een veel goedkopere manier om grote hoeveelheden data op te slaan.


Bijster veel vernieuwing zien we de laatste jaren niet bij harde schijven; fabrikanten richten zich voornamelijk op hogere capaciteiten, door de datadichtheid van de magnetische disks binnen de harde schijven, de zogenaamde platters, te verhogen.  Op het moment van schrijven hebben de grootste platters zoals gebruikt door Western Digital en diens dochteronderneming HGST een capaciteit van 1200 GB per stuk. Door er daarvan vijf te combineren in een 3,5” schijf kunnen disks met een opslagcapaciteit van 6TB gemaakt worden, de één na grootste schijven in deze vergelijkingstest. Toshiba heeft op dit moment platters met een maximale capaciteit van 1000 GB in gebruik. De platters met de hoogste capaciteit zijn die van de Seagate Archive HDD 8TB: door een nieuwe technologie weet Seagate hier 1333 GB per disk op te slaan, waarover verderop meer.

Bij 2,5” harde schijven hebben de platters met hoogste datadichtheid op dit moment een capaciteit van 500 GB. Ook moeten fabrikanten dus meerdere platters combineren om hogere capaciteiten mogelijk te maken. Het aantal platters wordt beperkt door de dikte van de schijven. De standaard maat bij 2,5” schijven is 9,5 mm en daarin passen twee platters. Sommige moderne laptops bieden enkel ruimte aan schijven die 7 mm dik zijn. Doorgaans zijn dat disks met slechts één platter, al is het Western Digital en Toshiba ook gelukt om 7mm modellen met twee platters te maken. In de test zit ook een 2,5” schijf met een opslagcapaciteit van 2 TB en dus vier platters. Deze is echter 15mm dik en daarmee in feite niet geschikt voor laptops, maar bijvoorbeeld wel voor Mini-ITX PC’tjes, 2,5” NAS’en en andere doeleinden.

In de regel geldt: hoe groter de datadichtheid, hoe beter de prestaties. Bij iedere omwenteling van de platter komt er immers meer data voorbij de lees/schrijfkoppen. Echter, je kan nog altijd stellen dat een harde schijf die werkt met 7200 toeren per minuut in de regel sneller is dan een 5400 rpm exemplaar, al komen sommige 5400 rpm modellen met zeer hoge datadichtheid al dicht in de buurt. Toch geldt die regel niet meer altijd, want om nieuwe technologieën om de datadichtheid te verhogen kunnen ook juist nadelig uitwerken voor de prestaties... 


Met dank aan Informatique voor het beschikbaar stellen van een groot aantal harde schijven voor deze test.


Vergelijken

In deze review besproken 54 producten

  Meer producten (54)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*