Dell UltraSharp UP2715K review: 5K op de PC

Een monitor van wereldklasse, met een bijbehorend prijskaartje

Door


Conclusie

Soms moet je er een tijdje achteraan zitten, maar dat maakt de vangst des te smakelijker: ons eerste testmodel van Dell in lange tijd is direct echt iets bijzonders. De UltraSharp UP2715K is een voortreffelijke monitor, zowel qua constructiekwaliteit als qua testresultaten. De scores voor kleurechtheid in zowel sRGB als AdobeRGB zijn zonder meer uitstekend, maar ook alle andere resultaten zijn minimaal goed en veelal zeer goed. Wie op (semi-)professionele wijze werkzaam is in de grafische industrie en niet al een iMac Retina voor de neus heeft staan, moet dit scherm bovenaan de shortlist plaatsen.

Natuurlijk zijn er zaken om rekening mee te houden. In de eerste plaats de prijs: hoe je het ook wendt of keert, dit scherm is niet goedkoop. Vermoedelijk zal daar op termijn wel iets aan gaan veranderen, maar voorlopig is dit state of the art en daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Ten tweede zal niet iedereen warmlopen voor de glasplaat; ook al is de reflectie minimaal omdat deze direct op het paneel is bevestigd, het spiegelt ontegenzeggelijk meer dan een echt mat scherm. Ten derde, de IPS glow: wij storen ons er niet aan, maar weten dat anderen daar anders over denken.

Ten slotte moet je je bij dit scherm erover heen zetten, dat je betaalt voor pixels die je niet allemaal direct gebruikt - het gaat niet zozeer om extra werkruimte, als wel om de ongeëvenaarde ervaring van een beeldscherpte die we tot dusver alleen kenden van tablets en een handvol notebooks. We kennen de lezers die zeggen dat 'full hd scherp genoeg' is en hoewel we weten dat die scepsis snel omslaat bij het aanschouwen en gebruiken in de praktijk, is het lastig om het effect van de hoge resolutie in woorden te vertalen. Een ding is zeker: zet je dit scherm op je bureau, dan kijk je letterlijk in en naar de toekomst.

We trekken hem niet vaak uit de kast, maar voor een product als deze UP2715K is hij bedacht: de Hardware.Info Ultimate Product Award kennen we met plezier toe.

Dell UltraSharp UP2715K


Dell UltraSharp UP2715K


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Dell UltraSharp UP2715K

27 inch, 5120x2880, 218 ppi, IPS / PLS / AHVA, DisplayPort, AdobeRGB, 8 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*