Dell UltraSharp UP2715K review: 5K op de PC

Een monitor van wereldklasse, met een bijbehorend prijskaartje

Door


Inleiding

Voor wie UHD-resoluties het hart nog niet sneller doen kloppen, heeft Dell sinds enige tijd een heuse 5K-monitor in het assortiment. De Dell UltraSharp UP2715K is in elk geval op papier het ultieme beeldscherm, met 5120x2880 beeldpunten en ondersteuning voor de AdobeRGB-kleurruimte. Er hangt ook een fiks prijskaartje aan, maar onze test wijst uit dat dat zonder meer gerechtvaardigd is.


Er zijn soms producten die je als tester nog het beste kunt vergelijken met de witte potvis uit Moby Dick, waarbij je zelf moet oppassen om niet in de rol van kapitein Ahab te vallen: je wilt ze dolgraag testen, maar ze blijven maar buiten je bereik. Die beschrijving is zeker van toepassing op het monitorenassortiment van Dell; oplettende lezers attendeerden ons er al meermaals op dat ze het merk misten in recente tests. Zoals inmiddels bekend, is de reden dat Dell geen marketingbudget heeft voor de Benelux en dan ook geen samples kan inkopen om beschikbaar te stellen aan publicaties als de onze.

Vooralsnog blijft die situatie zo, maar het merk heeft van een klein aantal modellen nu toch een exemplaar voor de Nederlandse markt weten te organiseren. Een daarvan is de UltraSharp U3415W, de gebogen superbreedbeeld monitor die we in mei van dit jaar al konden reviewen dankzij 4Launch. Een andere is echter de UltraSharp U2715K en die monitor, het huidige topmodel van het merk, stond al heel lang bovenaan onze 'wensenlijst' om te testen.

Dell UltraSharp UP2715K

De reden hiervoor is, los van het feit dat topmodellen gewoon leuker zijn om te bespreken dan 13-in-een-dozijn exemplaren, dat de UP2715K vooralsnog het enige model met een resolutie van 5120x2880 beeldpunten op de markt is. Hoewel inmiddels onder andere Philips ook een 5K-monitor heeft aangekondigd, was het gebruikte paneel verder het afgelopen jaar alleen terug te vinden in Apples meest luxe iMac, de iMac Retina. Heel leuk voor liefhebbers van MacOS natuurlijk, maar voor PC-bezitters minder interessant. Dell biedt met de UP2715K dezelfde eigenschappen voor die doelgroep.

Daar hangt wel een prijskaartje aan, want je koopt dit scherm momenteel voor niet minder dan zo'n 1800 euro. Wie het in januari van dit jaar aanschafte, was in vergelijking spekkoper: toen had je het al voor iets meer dan 1500 euro. De officiële prijs bij Dell op moment van schrijven is overigens 2179 euro, exclusief BTW.

Een stevige prijs dus, maar daar krijg je wel heel wat voor. Laten we eens een nadere blik op dit bijzondere scherm werpen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Dell UltraSharp UP2715K

27 inch, 5120x2880, 218 ppi, IPS / PLS / AHVA, DisplayPort, AdobeRGB, 8 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*