9 UWQHD monitoren review: breed, breder, breedst

9 Ultra wide QHD-monitoren op de testbank

Door


Inleiding

Meer werkruimte, zonder piepkleine pixels: dat beloven UWQHD-monitoren. Je betaalt er wel flink voor, maar de negen modellen die we in dit artikel bespreken zijn dan ook alle van hoge kwaliteit. Toch zijn er de nodige verschillen, en niet alleen qua prijs. Welke zijn de beste optie voor op je bureau?


Bespraken we eerder al uitgebreid Ultra HD-monitoren, dit keer zijn exemplaren aan de beurt met wat minder beeldpunten. Toch zijn deze UWQHD-beeldschermen bijzonder interessant. Met 3440x1440, oftewel bijna 5 miljoen pixels, bieden ze significant meer werkruimte dan ‘gewone’ WQHD-modellen met 2560x1440 beeldpunten (goed voor 3,7 miljoen beeldpunten). Door de brede afmetingen zijn die beeldpunten niet kleiner dan bij een 27-inch WQHD-monitor, de pixeldichtheid bedraagt 110 pixels per inch. In de praktijk betekent dit dat je, in tegenstelling tot bij Ultra HD, in principe geen softwareschaling hoeft te gebruiken. Je kunt dus de volledige resolutie benutten én programma’s zullen er altijd uitzien zoals bedoeld.


Een 24-inch 16:9-monitor voor een 34-inch 43:18-beeldscherm

Deze beeldschermen hebben een 43:18-verhouding, al reppen de fabrikanten doorgaans over 21:9. Deze verhouding zorgt ervoor dat ze qua hoogte niet groter zijn dan een 27-inch monitor, maar wel duidelijk breder: zo’n 85 centimeter in de meeste gevallen. Gecombineerd met de hoge resolutie creëert dat veel nuttige gebruiksmodellen. Tekstverwerkers en DTP’ers zijn blij met de mogelijkheid vier volledige pagina’s A4 naast elkaar weer te geven, fotografen hebben alle ruimte voor hun foto’s en de gereedschappen van de bewerkingssoftware, video editors kunnen makkelijk de nodige tijdlijnen, gereedschappen én in- en uitvoervensters weergeven. Gamers weten zich in games die met deze resolutie overweg kunnen verzekerd van een ongekend breed blikveld (field of view/viewport) in FPS games en lekker veel overzicht in strategy games. Ook is het aantal beeldpunten dat moet worden berekend voor de videokaart beter te behapstukken dan de 8 miljoen van een UHD-scherm. Ten slotte zijn alle modellen in deze test voorzien van een picture-by-picture mogelijkheid om meerdere videobronnen naast elkaar te tonen; de meeste beschikken ook over picture-in-picture. Kortom, een superbreedbeeldmonitor met deze resolutie is bijzonder interessant; naar onze mening een stuk meer dan de in 2013 geïntroduceerde Full HD-variant met 2560x1080 pixels.

Niet alles goud…

Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Deze beeldschermen zijn om te beginnen zonder uitzondering verre van goedkoop. Ook de ‘voordeligste’ modellen in deze test kosten minimaal 700 euro en prijzen van 1000 euro of meer zijn niet uitzonderlijk. Daarmee is deze klasse qua prijs lijnrecht tegenover hoogwaardige 27- en 32-inch Ultra HD-beeldschermen gepositioneerd, die duidelijk meer pixels voor het geld bieden (3840x2160). De schermen zijn bovendien niet noemenswaardig zuiniger dan die concurrenten, dus het verbruik-per-pixel is hoger.

Daar komt bij dat nog lang niet alle games overweg kunnen met deze resolutie en beeldverhouding, terwijl de meeste monitoren in deze test enige input lag vertonen. Niet bijzonder veel, maar genoeg om liefhebbers van razendsnelle FPS games af te schrikken. Ook de responstijden houden niet over. Let wel, er is uitstekend op deze monitoren te gamen, maar wie de snelste beelden wil zonder ghosting of overdrive artefacten, is nog altijd beter af met een snel TN-scherm. Zo’n monitor met WQHD-resolutie en 144Hz verversingsfrequentie kost ongeveer evenveel als de minst dure modellen in deze test. Het is in ieder geval duidelijk dat je anno 2015 meer keuze hebt dan ooit als je 750 euro te spenderen hebt...


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*