Apple iPhone 6s en 6s Plus review: extra dimensie

Onzichtbare grote veranderingen

Door


Conclusie

Met de iPhone 6s en 6s Plus heeft Apple waardige opvolgers van de 6 en 6 Plus van vorig jaar uitgebracht. Zoals gebruikelijk zijn ze uiterlijk identiek aan hun voorgangers, maar intern zijn er de nodige grote veranderingen doorgevoerd. De twee belangrijkste zijn de sterk verbeterde camera's en 3D Touch. 3D Touch is wat ons betreft een erg goede toevoeging, al is het vooralsnog natuurlijk nog wat zoeken naar de toepassingen ervan.

Over de nieuwe camera's kunnen we ook alleen maar positief oordelen. Jammer is wel dat optische beeldstabilisatie alleen in de 6s Plus is toegepast, wat met name erg duidelijk zichtbaar is als je gaat fotograferen met wat minder omgevingslicht. Bij daglicht zijn de camera's van de twee iPhones wat ons betreft de beste van het moment, simpelweg omdat ze alles zeer uitgebalanceerd weergeven. Bij het maken van foto's in het donker moeten ze hun meerdere erkennen in de LG G4. Live Photos is een aardige toevoeging, maar wij vragen ons af in hoeverre dit echt nuttig is. Er zijn uiteraard toepassingen te bedenken, maar of die opwegen tegen de extra ruimte die de foto's op het toestel innemen, betwijfelen we.

Op het gebied van de software is er met de komst van iOS 9 ook het een en ander veranderd. Enkele daarvan zijn goed zichtbaar, de meeste niet, hetzij omdat die nog niet beschikbaar zijn in Nederland, hetzij omdat ze zijn gedaan voor ontwikkelaars. Het besturingssysteem is weer net iets opener is geworden.

Puur afgaand op de hardware, is de iPhone 6s Plus zonder twijfel een van de beste smartphones die je op dit moment kunt kopen. Eigenlijk het enige minpuntje aan het toestel vinden we de relatief forse bezels, die deze 5,5-inch-telefoon net zo groot maken als sommige 6-inch-toestellen. De 6s vinden we vanwege het ontbreken van optische beeldstabilisatie in de camera net wat minder. Daarnaast zouden we graag zien dat de 16GB-variant van deze toestellen wordt vervangen door een model met meer opslag. Nu word je gedwongen om meteen de stap naar 64 GB te maken als 16 te weinig is. Al met al belonen we de 64GB- en 128GB-versies van de iPhone 6s Plus met een Hardware.Info Ultimate Product Award.


iPhone 6s Plus


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*