21x 22-inch monitoren review: kleinbeeld carrousel

Ook op 'klein' formaat valt er genoeg te kiezen

Door


Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter. Op de pagina's met afzonderlijke besprekingen vind je screenshots van onze metingen, hieronder kan je vergelijken.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De meeste modellen doen het hier lang niet slecht; alleen waardes boven de 7000 en onder de 6000K zouden we als echt onvoldoende kwalificeren.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde verschilt enorm bij de diverse modellen. 2.2 is de wenselijke waarde, maar nogal wat testdeelnemers komen daar niet in de buurt.

Kleurechtheid

Ook hier zien we grote verschillen. Ter herinnering: waardes onder de 3 zijn goed, waardes onder de 5 nog acceptabel. Daarboven is echt sprake van een te grote grijs- of kleurafwijking.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*