21x 22-inch monitoren review: kleinbeeld carrousel

Ook op 'klein' formaat valt er genoeg te kiezen

Door


Acer

Acer stuurde ons twee modellen op die op het eerste gezicht qua naam op elkaar lijken, de G226HQLHbid en de V226HQLBbd. De eerste is wat duurder dan de tweede, maar dat prijsverschil zie je ook terug in de prestaties.

Acer V226HQL Bbd
Acer V226HQLBbd

Om met de van een TN-paneel voorziene V226HQLBbd te beginnen: dit instapmodel voor de zakelijke markt is wat goedkoper, maar mist een HDMI-ingang. Het staat op een eenvoudige voet, met een kabelgeleider als enige luxe. Zelfs speakers zitten er niet op, maar dat zien we nooit als een minpunt. Wel een minpunt is het belabberde contrast, veroorzaakt door een veel te hoge zwartwaarde van 1 cd/m² (hoger dan 0,3 cd/m² is al niet wenselijk). Ook de maximale helderheid houdt met 217 cd/m² niet over. Daarnaast is het gamma ook veel te hoog, 1,76 meten we in plaats van de wenselijke 2,2. Jammer, want de kleurafwijking is best klein, de uniformiteit is netjes en het scherm is erg zuinig. Desalniettemin kan je deze beter links laten liggen.

  • Acer V226HQL Bbd
  • Acer V226HQL Bbd
  • Acer V226HQL Bbd
  • Acer V226HQL Bbd
  • Acer V226HQL Bbd

Acer G226HQLHbid
Acer G226HQLHbid

Gelukkig is de G226HQLHbid een heel ander verhaal. Voor een paar tientjes meer heb je niet alleen wél een HDMI-ingang (naast VGA en DVI), maar ook een VA-paneel met aanmerkelijk betere eigenschappen. Ook hier is de voet eenvoudig, de aansluitingen steken recht uit het paneel en speakers of andere audiovoorzieningen ontbreken. Het draait om het beeld en dat is verrassend goed. Zoals de VA-techniek belooft is het contrast uitstekend (zeker het maximale en transverse contrast), het gamma een keurige 2,21 en de kleur- en grijsafwijking vallen beide onder de 3 mΔuv. Ook de kijkhoeken zijn keurig. Meer goed nieuws: de responstijden zijn voldoende voor een spelletje – maar de overdrive is wel zo extreem, dat je artefacten zult zien bij snel bewegende beelden. Input lag is afwezig en het verbruik is weliswaar iets hoger dan de zuinigste modellen, maar niet zo hoog dat we erover klagen. Een aanrader!

  • Acer G226HQLHbid
  • Acer G226HQLHbid
  • Acer G226HQLHbid
  • Acer G226HQLHbid


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*