21x 22-inch monitoren review: kleinbeeld carrousel

Ook op 'klein' formaat valt er genoeg te kiezen

Door


Inleiding

De afgelopen tijd hebben we veel aandacht besteed aan Ultra HD en 34-inch superbreedbeeld monitoren. Echter, zoals ‘s lands grootgrutter ooit stelde, je moet ook aan de kleintjes denken. In dit artikel doen we dat, met een grote test van 21 beeldschermen met een diagonaal van 22-inch.


Deze monitoren hebben zonder uitzondering een 21,5 inch paneel, maar worden voornamelijk (maar niet uitsluitend) als afgerond 22 inch verkocht. Vandaar dat ook wij maar spreken over 22-inch monitoren, al zijn het er dus eigenlijk ‘maar’ 21,5 inch en zijn sommige fabrikanten exacter dan andere.

Beeldschermen met dit formaat zitten in een curieuze positie. Tegenwoordig is 22-inch de onderkant van de markt, maar panelen met deze diagonaal hebben inmiddels alle een resolutie van 1920x1080 pixels, ofwel full hd. Dat betekent een hogere pixeldichtheid (102 ppi) dan grotere modellen met dezelfde resolutie hebben. En dat brengt weer met zich mee dat deze panelen relatief duur zijn om te maken, althans in vergelijking tot zowel de oudere versies met lagere resolutie als de grotere modellen. Daardoor verschilt de prijs van een 22-inch monitor niet zo gek veel van een 23 of 24-inch model en adviseren wij overwegend om te kijken in dat segment: er is meer keus en voor een vergelijkbaar bedrag krijgt je vaak meer functionaliteit of een betere beeldkwaliteit.

Toch zijn er genoeg redenen om te kijken naar een 22-inch model. De beperkte ruimte die zo’n scherm inneemt is vermoedelijk het eerste waar je aan denkt. Ook al is de diagonaal nog altijd 55 cm, ze zijn toch wel duidelijk kleiner dan 24-inch monitoren. Een tweede toepassing is in een multimonitoropstelling. Eerder publiceerden we al een test van een aantal armen waar je drie beeldschermen aan kunt bevestigen. Ten slotte speelt de prijs toch wel een rol. Zeker als je op zoek bent naar iets ‘bijzonders’, zoals een zakelijk scherm met bovengemiddelde constructiekwaliteit, of een aanraakscherm, vind je in 22-inch sneller iets wat nog betaalbaar te noemen is dan bij grotere diagonalen. En, zo blijkt uit onze test, voor een heel klein prijsje kan je in deze klasse een érg leuke monitor aanschaffen.


Klik op de afbeelding voor een vergelijkingstabel van alle geteste modellen.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*