AOC gaming monitoren review: voor elk wat wils

AOC's gaming modellen alle getest en vergeleken met de concurrentie

Door


Inleiding

Als je op zoek bent naar een gaming monitor, valt er tegenwoordig heel wat te kiezen. Niet alleen tussen de verschillende merken, maar ook sommige individuele merken hebben een zeer groot aanbod. AOC stuurde ons vrijwel het gehele assortiment, dat we in deze review bespreken. Met zeer uiteenlopende prijzen en karakteristieken zit er voor velen beslist wat tussen.


AOC mag inmiddels geen onbekende meer zijn voor onze vaste lezers. Het 'huismerk' van fabrikant TPV Technologies, dat ook verantwoordelijk is voor de productie van Philips monitoren, heeft een zeer groot aanbod aan modellen. Vaak hebben die behoorlijk concurrerende prijzen. De AOC G2460Pqu is een oude favoriet voor liefhebbers van 144Hz schermen met een scherpe prijs. De modellen die we in deze test bespreken zijn alle gericht op gamers, maar ook hier zien we dat AOC aardig wat waar voor het geld weet te bieden - al zit daar in elk geval een uitzondering tussen, maar dat heeft zo zijn redenen.

AOC G2260VWQ6
De gloednieuwe AOC G2260VWQ6

Bijzonder is dat het merk niet alleen 24 en 27-inch modellen heeft voor gamers, maar zelfs een 22-inch exemplaar. De G2260VWQ6 is een '1 ms' model dat al voor iets meer dan 140 euro te koop is. Ook de grotere broer, de G2460VQ6, is met een vanaf-prijs van 179 euro niet bijzonder duur te noemen. Die trend zien we ook bij de twee 144Hz exemplaren in de test: de G2460PF en de G2770PF kosten gemiddeld nog geen 300, respectievelijk nog geen 400 euro. Deze vier modellen zijn alle voorzien van FreeSync, dat bij AOC zijn naam dus eer aandoet: waar veel fabrikanten toch een meerprijs rekenen voor deze techniek, is dat hier niet het geval. De G2460PG is duidelijk duurder; deze 24-inch monitor is uitgerust met G-sync, maar door de scaler van Nvidia en de bijbehorende licentiekosten moet deze maar liefst 540 euro opbrengen, al treffen we hem in onze Prijsvergelijker ook voor zo'n 430 euro aan.

In Hardware.Info Magazine #6/2015 gaan we uitgebreid in op de diverse aspecten waar je op moet letten bij aanschaf van een gaming monitor. Naast snelheid kunnen ook resolutie, anti-motion blur of andere technieken wenselijk zijn. Het hangt er een beetje vanaf wat ovor games je gaat spelen en hoe gevoelig je bent voor schokken, tearing of motion blur. 144Hz schermen bieden hoe dan ook een duidelijk soepeler game-ervaring; sync-techniek is daarbij vooral een kers op de slagroomtaart. Bij 60Hz is een vorm van synchronisatie veelal duidelijker een voordeel, zeker in het 40-60 fps gebied waar de meeste gamers toch wel willen uitkomen. Het blijft jammer dat Nvidia en AMD hiermee niet tot een vergelijk kunnen komen, want het aanbod aan FreeSync-monitoren is inmiddels een stuk groter dan G-Sync modellen, terwijl eerstgenoemde dus duidelijk interessanter geprijsd zijn. Het is te hopen dat daar de komende tijd iets aan gaat veranderen. Hoe dan ook is het mooi dat AOC FreeSync heeft verwerkt in de twee modellen met een wat lagere maximale verticale frequentie, en bovendien die frequentie wat hoger laat uitkomen, op 75Hz. Dat levert al bij al een heel prettige game-ervaring op, mits je over een geschikte videokaart beschikt.

Op de komende pagina's stellen we alle modellen afzonderlijk aan je voor, vervolgens bekijken we hoe ze zich verhouden tot eerder geteste en nog verkrijgbare gaming beeldschermen.


Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*