Windows 10 legaal voor € 32,89, kan dat? Het lijkt erop van wel…

Hardware.Info koopt, installeert en activeert Windows voor nog geen 33 euro

Door


Schimmig

En dat stappenplan is op z’n minst schimmig te noemen. Allereerst stuurt TresBizz in haar e-mail links naar twee Windows 7 Pro ISO-bestanden (32-bit en 64-bit) die je kunt downloaden vanaf een Mediafire.com file-sharing account.

De ISO’s blijken van de oorspronkelijke Windows 7 te zijn, dus nog van vóór SP1. Uiteraard probeerden we met onze key ook ISO’s van een up-to-date Windows 7 installatie-DVD te downloaden, wat met een kloppende full-version key gewoon kan bij Microsoft. Wanneer we op de betreffende site echter de verkregen key invoeren, krijgen we een foutmelding:

“De productcode die u hebt opgegeven, lijkt te zijn bedoeld voor software die is voorgeïnstalleerd door de fabrikant van het apparaat. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat voor softwareherstelmogelijkheden.”

De code lijkt dus oorspronkelijk bedoeld om als OEM-code geleverd te worden bij een nieuw systeem en is dus zeker geen “full version”. We moeten dus aan de slag met de door TresBizz geleverde ISO.

De installatie daarvan op een testsysteem verloopt gelukkig probleemloos. Wat echter wel direct blijkt is dat de geleverde Windows versie Engels is en niet Nederlands zoals beloofd. Ook dat wordt echter keurig omschreven in de e-mail. TresBizz geeft in haar e-mail een stappenplan om na installatie via het programma Vistalizator de taal om te zetten van Engels naar Nederlands.

De legaliteit van Vistalizator is op z’n minst dubieus. Bij Windows 7 Home en Pro is het officieel niet mogelijk om zonder bijbetaling van taal te wisselen, maar Vistalizator maakt dat alsnog mogelijk. Sinds Windows 8 biedt Microsoft overigens gratis meertalig gebruik aan bij alle Windows versies.


De e-mail die we ontvingen met de licentiesleutel.

Hoe dan ook; het installeren van Windows 7 met de geleverde ISO verloopt probleemloos en ook het activeren gaat in één keer goed. In de e-mail van TresBizz staat dat “telefonisch activeren wordt geadviseerd”, wat ons toch opnieuw de wenkbrauwen doet fronsen, maar dat was in dit geval dus niet nodig.

De truc via Vistalizator werkte ook prima; je bent een kwartiertje verder, maar dan is de Windows 7 installatie keurig in het Nederlands.

Iets waar je wel rekening mee mag houden is dat wanneer je Windows 7 vanaf de oorspronkelijke versie installeert je heel wat updates verder bent eer je helemaal bij de tijd bent. Allereerst mag je even wat tijd uitrekken voor het installeren van SP1 en daarna komen er nog minstens 200 Windows updates op je af. En Windows 7 moet helemaal up-to-date zijn eer je Windows 10 kunt installeren.

Dat laatste hebben we ook geprobeerd en bleek geen probleem. Na een paar uur updates verwerken draaide onze test-PC keurig een volledig geactiveerde Windows 10 met dus als enige investering die € 32,89…  

Overigens is het sinds de Windows 10 November update mogelijk om Windows 10 direct te installeren met een Windows 7 key en hoef je dus niet eerst Windows 7 te installeren. Om een installatie DVD of USB-stick te maken download je de Windows 10 Media Creation Tool. Wij hebben overigens niet getest of de via de bestelling gekregen Windows 7 key direct werkt in de Windows 10 set-up, maar hebben weinig reden om aan te nemen dat dat niet het geval zal zijn.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*