Windows 10 legaal voor € 32,89, kan dat? Het lijkt erop van wel…

Hardware.Info koopt, installeert en activeert Windows voor nog geen 33 euro

Door


Klopt dit wel?

Blijft de vraag staan: klopt dit allemaal? Vooropgesteld; wij zijn geen juristen dus aan onderstaande analyse kunnen geen rechten worden ontleend.

Eerst en vooral zou je mogen concluderen dat als Windows activeert dat alles koek en ei is. Met de code die wij ontvingen konden we probleemloos Windows 7 en later ook 10 activeren en daarmee geeft Microsoft dus impliciet aan dat alles in orde is. TresBizz geeft in haar e-mail ook “activatiegarantie” en biedt hulp aan mocht het niet lukken.

De stap om via Vistalizator de taal aan te passen van Engels naar Nederlands is qua legaliteit op z’n minst bedenkelijk, maar voor wie Windows 10 wil in feite niet eens nodig. Zodra je Windows 10 hebt geïnstalleerd kun je immers zonder gekke trucs gratis extra talen installeren. En sinds de Windows 10 November update hoef je Windows 7 niet eens te installeren maar kun je Windows 10 ook direct met een Windows 7 key installeren.

Het feit dat je met de key echter geen “normale” full-version Windows 7 ISO kunt downloaden, geeft wel aan het in feite om een OEM-key gaat. En die OEM-keys mogen in feite alleen in combinatie met een volledig systeem verkocht worden. Hier gaat de verkoper dus de fout in.

Uiteindelijk geldt natuurlijk “if it sounds too good to be true, it usually is”. Windows 7 en daarmee Windows 10 voor € 33 is natuurlijk geen normale prijs. Maar goed, je krijgt een key, Bol.com staat garant voor levering en het eindresultaat is een keurig geactiveerde installatie. Wanneer je Windows 10 wil kopen is de keuze aan jou of je dit aandurft of liever kiest voor de duurdere, “normale” weg. En overigens; op internationale sites als Kinguin en G2Play kun je voor nóg minder Windows 10 keys bestellen met een minstens net zo dubieuze oorsprong. 

Reacties

Vanzelfsprekend hebben we Microsoft om een reactie gevraagd. Zij konden nog niet officieel reageren maar zijn “in onderzoek”. We hebben TresBizz ook geattendeerd op deze review. Een eventuele reactie/aanvulling zullen we ook publiceren.

Update 29-12: We hebben van geen van de betrokken partijen een officiële reactie ontvangen, maar inmiddels lijkt de goedkope Windows 7 aanbieding van TresBizz bij Bol.com 'niet leverbaar' meer.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*