Windows 10 back-ups: zo maak je goede back-ups

Over OneDrive, Bestandsgeschiedenis, Systeemkopie en andere opties

Door


Betere optie: Todo Back-up

Wie toch een volledige systeemback-up wil hebben, raden we daarom aan om gebruik te maken van losse software. Wij hebben diverse software geprobeerd, bijvoorbeeld Acronis TrueImage en O&O AutoBack-up. Hoewel je dit artikel zeker niet moet zien als een vergelijkingstest van back-upsoftware, kunnen we wel zeggen dat uit onze zoektocht naar een ideaal systeemback-up programma EaseUS Todo Back-up als beste uit de bus kwam. Dat heeft drie redenen: het doet wat je wil dat het doet, het werkt stabiel en het is bovendien gratis.


EaseUS Todo Back-up is ideale software om volledige systeemback-ups mee te maken en is nog gratis ook.

Met Todo Back-up kun je eenvoudig een System Back-up configureren, die je plaatst op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op je NAS. Zo’n system back-up bevat alle bestanden om je systeem bij een HDD of SSD crash volledig te herstellen. Wanneer je zo’n system back-up configureert kun je deze inplannen om bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks automatisch te draaien, set and forget dus. Je kunt aangeven dat back-ups incrementeel moeten zijn, zodat bij een nieuwe back-up enkel data die gewijzigd is wordt verwerkt. Todo Back-up biedt je verder de mogelijkheid om te configureren dat je back-ups slechts een bepaalde tijd, of alleen een bepaald aantal back-ups wil bewaren. Via de optie Reserve image via image merging method worden oudere incrementele back-ups dan gecombineerd, zodat je altijd alle courante data beschikbaar hebt. De software biedt de mogelijkheid om een USB-stick te maken waarvan je kunt opstarten als je een volledige back-up wil terugzetten. Een voordeel van de betaalde versie van 29 dollar is dat je bepaalde mappen kunt uitsluiten van back-ups, om zo de vereiste schijfcapaciteit te beperken.

In tegenstelling tot de in Windows ingebakken functionaliteit voor een systeemkopie is het dus mogelijk om dit automatisch te doen, maar het is ook mogelijk om individuele bestanden terug te halen, zij het niet zo snel en gebruiksvriendelijk als met bestandsgeschiedenis.

Een back-up met Todo Back-up of vergelijkbare software voldoet aan onze drie hoofdvereisten. Wanneer je je belangrijke bestanden ook nog een synchroniseert met OneDrive of andere cloud storage, is ook aan de laatste eis voldaan.

In tegenstelling tot bij Windows systeemkopie kun je Todo Back-up incrementele back-ups laten maken op gezette tijden en individuele bestanden terugzetten. 


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*