17 mini-PC's review: klein, kleiner, kleinst

17 mini-PC’s op de testbank

Door


Inleiding

Desktops zijn terug en kleiner dan ooit. Dat laten de 17 barebones en systemen in deze test wel zien. We keken wat je nu precies krijgt voor je geld en bespreken voor welke toepassingen je zo’n systeem zou kunnen inzetten.


De desktop is dood – dat is het refrein als je beschouwingen over de staat van de PC-markt leest. Een beetje Hardware.Info lezer heeft daar toch een wat andere mening over, want wie de nieuwste games wil spelen, 3D rendering of foto- en videobewerking wil doen, krijgt heel wat meer rekenkracht in een ‘ouderwetse’ PC kast dan er past in een modieus dun notebookje. Toch is het ontegenzeggelijk zo dat de meerderheid van de consumenten de voorkeur geeft aan draagbare computers met een ingebouwd scherm en een accu. Waarom dan toch nog een desktop?

Afgezien van de genoemde veeleisende toepassingen zijn er genoeg scenario’s denkbaar waar een laptop niet per se de beste ervaring biedt. Denk alleen al aan het beeldscherm, dat bij laptops zelden een hoogwaardig exemplaar is en nooit een prettig groot formaat heeft. Als je wilt werken met twee grote schermen, kom je bij de meeste notebooks al helemaal van een koude kermis thuis. Voor elke toepassing waar je overzicht wilt of waar je wat langer mee bezig bent, biedt een bureau-PC meestal een betere ervaring.

Dat wil niet zeggen dat je dan maar meteen een joekel van een kast in huis moet halen. Naast de bekende opties van micro-ATX en mini-ITX kan het nog véél kleiner. Dat laten de modellen in deze test wel zien. Naast specialisten als Shuttle en Zotac, sinds jaar en dag actief met kleinere-dan-standaard PC’s, zien we dat heel wat merken zich op deze markt geworpen hebben.

Niet goedkoop

Het valt op dat de meeste mini-PC’s eigenlijk niet heel goedkoop zijn; je koopt een laptop met vergelijkbare prestaties voor hetzelfde bedrag, maar dan heb je er dus een accu en scherm bij. De reden zal deels zijn dat er laptoponderdelen zijn gebruikt, maar toch valt het wat tegen. Dat geldt ook voor de prestaties: de –U en –Y processors zijn net zoals de Atom-modellen geen hardlopers vergeleken met ‘echte’ desktop-CPU’s. Mini-PC’s zijn dus echt een compromis; barebones als de Shuttle XH97V en de SH97R6 laten zien dat als je iets meer ruimte ter beschikking hebt, je aanmerkelijk hogere prestaties kunt verwachten.

Niet alle modellen in deze review zijn nog in exact dezelfde uitvoering te koop, maar via onze Prijsvergelijker vind je eenvoudig exemplaren die op een kleine wijziging na identiek zullen zijn.


Lees ook deze systeem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*