1 TB SSD vergelijkingstest

Elf grote SSD's vergeleken

Door


Modellen (2/2)

Hieronder bespreken we de SSD's van Samsung, Sandisk en Transcend.

Samsung

Samsung heeft twee SSD's met een capaciteit van 1 TB: de 850 Evo en de 850 Pro. Beide SSD's maken gebruik van Samsungs 3D V-NAND geheugen, waarbij geheugencellen op elkaar 'gestapeld' worden en er minder noodzaak is om de procedés kleiner te maken om kosten te besparen. Naar verluidt is het procedé van Samsungs V-NAND 40 nm, waardoor de oppervlakte van Samsungs geheugencellen veel groter is dan die van de concurrentie. Het verschil tussen de Evo's en de Pro's is dat de Evo's zijn uitgerust met TLC-geheugen, waarbij er drie bits per geheugencel worden opgeslagen, vergeleken met twee voor de Pro's. 

In de regel kan Samsung hierdoor SSD's voor een scherpe prijs aanbieden. Vooral de 850 Evo's zijn populair als schijven met een bijzonder goede prijs/kwaliteitverhouding. Je betaalt 359 euro en 482 euro voor de 1 TB-varianten van de 850 Evo en 850 Pro respectievelijk. De Evo is daarmee relatief vriendelijk geprijsd, hoewel hij niet behoort tot de allergoedkoopste modellen in de test. De 850 Pro schijven zijn een stuk duurder, maar waren lange tijd de snelste SSD's. 

Samsung 850 Evo 1TB: Foto'sSpecificatiesPrijzen

Samsung 850 Pro 1TB: Foto'sSpecificatiesPrijzen

Sandisk

In deze vergelijkingtest zitten twee SSD's van Sandisk: de Extreme Pro 960GB en de Ultra II 960GB. Beide gebruiken een Marvell-controller: respectievelijk de 88SS9187 en de 88SS9189. Die laatste vinden we terug in de populaire Crucial MX100 serie SSD's. De Extreme Pro heeft een oudere controller (we vinden hem terug in SSD's die in 2012 uitkwamen), maar is niettemin hoger gepositioneerd: hij heeft twee keer zoveel cache als de 512MB van de Ultra II en daarnaast heeft hij MLC-geheugen aan boord, in plaats van het TLC-geheugen van de Ultra II. Behalve de Ultra II hebben alle andere SSD's 1 GB cachegeheugen.

Toch is de Ultra II een interessant product, vanwege zijn bijzonder lage prijs per gigabyte. Op dit moment betaal je minder dan 30 cent per gigabyte, waarmee hij in ieder geval de goedkoopste SSD in deze vergelijkingstest heeft. De gemiddelde prijs per gigabyte is lager dan die van alle andere verkrijgbare SSD's die we hebben getest. Bij de Extreme Pro ligt deze iets hoger, namelijk 43 cent. Het verschil lijkt misschien niet groot, maar wordt wel uitvergroot door de grote capaciteit van de schijven in deze test: voor elke cent per gigabyte meer betaal je 10 euro extra. 

Sandisk Extreme Pro 960 GB: Foto's - SpecificatiesPrijzen

Sandisk Ultra II 960 GB: Foto's - SpecificatiesPrijzen

Transcend

Deze 1 TB SSD van Transcend heeft een Transcend TS6500 controller aan boord, wat een rebrand is van de Silicon Motion SM2246. Deze controller hebben we ook gezien in de populaire Crucial BX100-serie van budget SSD's. Toch is deze SSD niet bepaald goedkoop: gemiddeld kost hij 405 euro, waarmee hij qua prijs in de middenmoot van de producten in deze test eindigt. 

Net zoals de meeste andere producten zit er drie jaar garantie op het product, maar Transcend geeft geen maximale schrijfcapaciteit aan. Gezien het feit dat deze SSD 19nm MLC-geheugen van Micron gebruikt, is het echter waarschijnlijk dat het met de schrijfcapaciteit wel goed zit.

Transcend SSD370 1TB: Foto'sSpecificatiesPrijzen


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*