Naim Mu-so en Mu-so Qb review: streamers met een stamboom

High-end audiostreamers maken indruk, zijn soms iets te beschaafd

Door


Conclusie

De Naim Mu-so en Mu-so Qb zijn indrukwekkende streamers. Qua constructie en afwerking zijn ze duidelijk een klasse luxer dan wat we doorgaans zien in dit segment. In plaats van plastic is aluminium, MDF en fiberglas gebruikt. Ook de bediening op de spelers zelf is van een andere orde dan de minimalistische aanpak die doorgaans standaard. is. Nu zal dat niet voor iedereen nodig zijn. Als je tevreden bent met bediening met een app of wellicht een oude smartphone of tablet gebruikt als afstandsbediening, is een touchscreen zoals op de Mu-so's een luxe die je allicht niet nodig hebt.

Dat geldt ook voor materiaal en afwerking van deze beide producten van Naim, maar wat zonder meer voor iedereen waardevol is, is de geboden geluidskwaliteit. Beide apparaten kunnen zich prima meten met de topmodellen van de concurrentie, als ze ze niet geheel overtreffen. Uiteraard geldt wel dat je van de klankkarakteristiek moet houden, en luisteren in de winkel is dan ook zonder meer aan te bevelen. 

De Naim Mu-so is naar onze mening een fraai apparaat, maar je betaalt wel een erg hoge meerprijs voor design en materiaal. Ook gewicht en afmetingen maken het een beetje een nicheproduct. Een streaming speaker heeft doorgaans als voordeel dat die eenvoudig verplaatsbaar is, en dat is de Mu-so simpelweg niet. Koop je iets dat altijd op een plek moet staan, dan is een product dat een (nog) beter stereobeeld geeft toch het overwegen waard. We kunnen wel scenario's bedenken waarin de Mu-so een uitstekende oplossing is, maar dat zijn toch wel de meer buitenissige.

De Mu-so Qb daarentegen is een streamer die wel nog alleszins verplaatsbaar is en bovendien niet enorm veel ruimte opeist. De weergave is qua zuiverheid en volume ondertussen van zeer hoog niveau. Het is niet de goedkoopste in zijn klasse, maar qua ondersteunde bronnen en bestandsformaten heeft hij ook weer niet zoveel concurrenten. Je betaalt ook hier extra voor materiaal en afwerking, alsmede de bediening, maar de totaalprijs blijft nog te verantwoorden voor het gebodene. Zoek je een echt complete audiostreamer met uitstekende geluidskwaliteit en uitgebreide bediening op het apparaat zelf, dan is de Mu-so Qb wat ons betreft beslist een aanrader. 


Naim Mu-so Qb


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Naim Mu-so

Lijningang 3,5 mm jack, Apple Airplay, Spotify Connect, DLNA / UPnP AV, Bluetooth, WiFi, Ingebouwde speakers

Specificaties

Naim Mu-so Qb

Lijningang 3,5 mm jack, Apple Airplay, Spotify Connect, DLNA / UPnP AV, Bluetooth, WiFi, Ingebouwde speakers

Specificaties

Lees ook deze (slimme) speaker/streamer artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*