Mechanische toetsenborden review: tobo’s voor pro’s

16 mechanische toetsenborden getest

Door


Schakelaars

Afgezien daarvan vertonen de testdeelnemers naast cosmetische verschillen voornamelijk overeenkomsten. Zeker wanneer van dezelfde schakelaars gebruik wordt gemaakt, is de type-ervaring nagenoeg identiek. Naast de populaire Cherry MX-varianten komen we exemplaren tegen van Kaihua (Kailh), Romer-G en Topre.

Om met Cherry te beginnen: deze fabrikant verloor enige tijd geleden zijn patent, waardoor de MX-schakelaars inmiddels openlijk naar hartenlust worden geïmiteerd. Cherry koos wijselijk voor de vlucht naar voren en introduceerde nieuwe varianten. Naast de bekende lineaire rode (lichte aanslag) en zwarte (zwaardere aanslag), de tactile bruine (licht) en witte (zwaarder) en de clicky blauwe (licht) en groene (zwaarder), introduceerde het merk RGB-verlichte versies van zwart, blauw, bruin en rood, en meest recentelijk een roze, stille variant van de rode. Die laatste switches lijken bij gamers de voorkeur te hebben, vanwege de lichte, lineaire aanslag. Wat ons opvalt bij nogal wat toetsenborden met Cherry MX schakelaars is dat de veer hoorbaar is, waardoor je een wat metalig bijgeluid hoort bij het tikken.

Cherry MX Board 6.0
Cherry MX Red schakelaars

Eerder kwamen we in diverse toetsenborden Kailh PG1511-schakelaars tegen, afkomstig van Kaihua. Deze switches zijn vrij rechttoe-rechtaan kopieën van de Cherry MX-exemplaren. Fijnproevers merkten bij deze implementaties dat ze misschien net wat meer speling hadden, waardoor de toets heel licht kon verschuiven op de bevestiging. Dat geldt ook voor de switches zoals we ze tegenkomen op het Razer Blackwidow Chroma toetsenbord in deze test.

Razer BlackWidow Chroma Gaming Keyboard
Razer / Kaihua schakelaar

De ook opgenomen SteelSeries Apex maakt gebruik van een andere schakelaar van Kaihua, die SteelSeries zelf QS1 noemt. Hier is geen enkele speling detecteerbaar. Het ontwerp is dan ook volledig anders en geoptimaliseerd om de toetsen gelijkmatig te verlichten. Diverse testers in het Hardware.Info Lab gaven de voorkeur aan deze schakelaars, vanwege de stillere werking.

SteelSeries Apex M800 Black
SteelSeries QS1 schakelaar

Omron is vooral bekend als fabrikant van schakelaars voor muizen. De meeste luxere (gaming) muizen hebben schakelaars van dit merk, die miljoenen kliks kunnen doorstaan. Het merk maakt net als Kaihua echter nog veel meer schakelaars, waaronder dus ook mechanische exemplaren voor toetsenborden. Naar verluidt ontwikkelde het in samenwerking met Logitech de Romer-G, waardoor we deze switches alleen bij dit merk tegenkomen. In de eerder geteste G710+ paste het Logitech nog  Cherry MX schakelaars toe, in de G910 Orion en G460 Apex in deze test treffen we Omron aan.

Logitech G910 Orion Spark
Logitech Romer-G schakelaar

De Romer-G kenmerkt zich door een lichte aanslag, een korte 3 mm travel en een relatief hoog actuatiepunt van 1,5 mm, vergeleken met de 2 mm van Cherry MX schakelaars. Qua aanslag lijken ze nog het meest op de bruine MX-variant, maar onderliggend zijn ze geheel anders. Het belangrijkste voordeel van het ontwerp is dat het geoptimaliseerd is voor verlichting, wat bij Cherry minder het geval is. Daarnaast garandeert Logitech dat de schakelaars 70 miljoen aanslagen moeten kunnen overleven, versus 50 miljoen voor die van Cherry en 60 miljoen voor die van Razer/Kahua. Ze maken wel iets meer geluid dan de zeer vergelijkbare QS1-schakelaars in de SteelSeries Apex.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*