Mechanische toetsenborden review: tobo’s voor pro’s

16 mechanische toetsenborden getest

Door


Conclusie

Na het testen van 16 verschillende mechanische toetsenborden kunnen we in elk geval stellen dat als het gaat om typen, de meeste modellen erg op elkaar lijken. Dat komt vooral door de gebruikte techniek; alles met Cherry MX heeft dezelfde toetsgroottes en –afstand. De Logitech en SteelSeries modellen onderscheiden zich echt, en ook de NovaTouch TKL van  CM Storm heeft een eigen karakteristiek.

Als we kijken naar het hele testveld, hebben we enige duidelijke favorieten. De SteelSeries Apex M800 en de G.Skill Ripjaws KM780 belonen we beide met een Ultimate Product award: beide hebben hun eigen sterke punten, zonder ergens echte steken te laten vallen. De M800 heeft qua toetstechniek nipt onze voorkeur, terwijl de KM780 qua uitgebreidheid net even voor ligt. Heb je wat minder te besteden, dan is van de RGB-modellen de Logitech Orion Spark een keuze waar je niet omheen kan. Alleen de kleine linkershift verdient een waarschuwing. Toch geven we hem een Ultimate Product award. Wil je wat minder uitgeven en toch vrijwel alle functies en mogelijkheden tot je beschikking hebben, dan is de Sharkoon Shark Zone MK80 een model dat je zeker moet overwegen. Het biedt veel waar voor zijn geld, maar overtuigt voldoende om niet een Great Value, maar zelfs een Excellent Choice award te ontvangen.

Ook Corsair krijgt een Excellent Choice award voor de zeer complete en toch alleszins betaalbare (binnen dit segment) Strafe MX Red, en een Innovation Award voor de stille toetsen van de Strafe RGB Silent. De Ozone Strike Pro is matig verkrijgbaar, maar biedt wel kwaliteit voor de betrekkelijk lage vraagprijs - een Great Value Award is dan ook op zijn plaats. De ASUS Strix Tactic Pro krijgt een eervolle vermelding, maar ASUS moet de software verbeteren om voor een award in aanmerking te komen. Een eervolle vermelding ten slotte is er ook voor de Cherry MX-Board 6.0, een van de prettigst typende borden in deze test – maar de prijs is dermate hoog, dat we deze niet zonder meer kunnen aanraden.

Ter afsluiting kunnen we nog opmerken dat geen van de geteste toetsenborden een slechte koop is. Alle zijn uitermate solide producten. Verschillen qua toetstechniek zullen ook deels persoonlijke smaak zijn. Zeker bij gebruik van dezelfde toetstechniek wegen prijs en software wat zwaarder dan normaal. Wanneer een product dus niet expliciet wordt aanbevolen, is dat vermoedelijk omdat ofwel de prijs relatief hoog is, ofwel omdat de software minpunten opleverde.

De Logitech G810 bereikte ons niet op tijd voor deze test, maar zal binnenkort wel nog aan bod komen op onze site.


G.Skill Ripjaws KM780
SteelSeries Apex M800
Logitech G910 Orion Spark 


Sharkoon Shark Zone MK80
Corsair Strafe MX Red


Ozone Strike Pro


Corsair Strafe RGB Silent


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*