Mechanische toetsenborden review: tobo’s voor pro’s

16 mechanische toetsenborden getest

Door


Verlichting

De afgelopen jaren hebben we een evolutie gezien van toetsenbordverlichting, van eenvoudige monochrome achtergrondverlichting tot per individuele toets instelbare kleuren. Corsair had tot voor kort een exclusieve overeenkomst met Cherry voor de MX RGB schakelaars, waardoor we die lange tijd alleen bij die fabrikant aantroffen. Ook nu nog neemt Corsair naar eigen zeggen dermate veel MX RGB switches af, dat de rest van de markt maar mondjesmaat kan leveren. Dat heeft in elk geval de concurrentie ertoe aangezet met eigen implementaties te komen, zoals hiervoor beschreven. In deze test valt heel wat te kiezen als je een regenboogtoetsenbord wilt.

Corsair Strafe RGB Cherry MX Silent

De vraag is natuurlijk waar dit nuttig voor is, afgezien van de ‘wow factor’. Hoe leuk knipperende of ‘ademende’ leds ook zijn, doorgaans kijk je toch meer naar je scherm dan het toetsenbord. Het nut wordt dan ook in hoge mate bepaald door de instelmogelijkheden. Als er daarvoor software is meegeleverd, kan er meer dan wanneer dat niet het geval is. Ben je op de ingebouwde voorzieningen aangewezen, dan kan je doorgaans de intensiteit instellen, een lichteffect (golven, knipperen, ademen, etc.) en in het beste geval de verlichting per toets in- en uitschakelen. Daarmee kan je bijvoorbeeld zorgen dat alleen de voor je game benodigde toetsen oplichten.

Logitech G910 Orion Spark

Met aparte software is meer mogelijk, niet alleen qua effecten (wat bij met name Corsair enorm uitgebreid ingesteld kan worden) maar ook met nuttige functies, om bijvoorbeeld cooldowns van wapens of toverspreuken weer te geven. Zo kan je dan bijvoorbeeld een toets pas weer laten oplichten, als de functie in je game weer beschikbaar is.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*