Mechanische toetsenborden review: tobo’s voor pro’s

16 mechanische toetsenborden getest

Door


Cherry MX-Board 6.0

Cherry maakt niet alleen schakelaars, maar ook toetsenborden. Was de MX-Board 3.0 die we vorig jaar bespraken nog een vrij beperkte, maar ook betaalbaar apparaat, het MX-Board 6.0 slaat een heel ander pad in. Met een prijskaartje van tegen de 250 euro is dit met afstand het duurste model in de test. Overigens is de officiële prijs 189 euro, dus wellicht halen de meeste winkels in onze Prijsvergelijker het van een te dure leverancier. Het is hoe dan ook zeer luxe uitgevoerd in aluminium en voorzien van rode verlichting, die in hele kleine stappen in te regelen is. Ook is het voorzien van een fraaie met rubber afgewerkte polssteun, die magnetisch vastklikt aan het toetsenbord zelf.

Cherry MX Board 6.0
Cherry MX-Board 6.0

Een aparte Cherry-toets blokkeert niet alleen de Windows-toets, maar ook de combinaties ALT-F4, ALT-TAB en CTRL-ALT-DEL. Dat klinkt dus goed, maar als we nader gaan kijken, worden we toch wat teleurgesteld. Het blijkt dat de rode MX schakelaars schuil gaan onder keycaps van standaard ABS-plastic, waar het eerder geteste 3.0 bord gebruik maakte van veel harder POM-materiaal.

Ook biedt het bord vrijwel geen extra functionaliteit. Cherry claimt dat de MX-Board 6.0 ’s werelds ‘snelste keyboard’ is dankzij de gebruikte rode schakelaars en een techniek die het Cherry RealKey noemt, wat staat voor volledig analoge signaalverwerking. Gelukkig is dat geen pure marketing: Cherry stelt elke toets met een ander voltage uit te lezen, in plaats van digitaal via een pulse matrix. Waar die laatste methode tot 20 ms vertraging op zou leveren, claimt Cherry dus onmiddellijke detectie van de aanslag. In de praktijk is de MX-Board 6.0 een érg prettig toetsenbord, dat bovendien behoorlijk stil typt – we merkten ook niets van mechanische bijgeluiden van de veren. De MX-Board 6.0 is een ideale keuze voor de purist met een onbeperkt budget – want de prijs, die blijft toch echt erg hoog gezien de beperkte functionaliteit.

  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0
  • Cherry MX Board 6.0


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*