Mechanische toetsenborden review: tobo’s voor pro’s

16 mechanische toetsenborden getest

Door


Inleiding

Mechanische toetsenborden zijn onverminderd populair, als we tenminste naar het aanbod in de markt kijken. Voor deze nieuwe vergelijkingstest ontvingen we maar liefst 16 exemplaren van 11 verschillende fabrikanten. Welke moet je hebben?


Van oorsprong zijn toetsenborden met mechanische schakelaars, zoals we deze klasse eigenlijk moeten noemen, vooral populair onder professionele veeltypers: schrijvers en programmeurs. Die gebruikers waren lange tijd aangewezen op tweedehands verkopers van klassiekers als de IBM Model M en specialistische merken als Filco en Ducky. Sinds enige tijd kunnen ze echter meeliften op de relatief nieuwe belangstelling voor degelijke type-apparatuur van een doelgroep die centraal staat bij steeds meer hardwarefabrikanten: PC-gamers.

De hardware-industrie heeft de PC-gamer geïdentificeerd als de persoon die nog altijd serieus investeert in hoogwaardige computer hardware. In een krimpende markt betekent dat zoveel mogelijk producten een ‘gaming’ draai krijgen, van behuizingen tot voedingen en moederborden. Ook bij mechanische toetsenborden zien we dat: ongeacht of er voorzieningen zijn die voor gamers meerwaarde toevoegen, zijn ze vrijwel zonder uitzondering op die doelgroep gericht.

Prijzig

Dat zien we ook terug in de prijs. Mechanische toetsenborden zijn hoe dan ook een stuk duurder dan exemplaren met een membraan, maar het is ook wel duidelijk dat er een hele stevige marge op deze producten rust. Ook in deze test liggen de prijzen van de testdeelnemers weer hoog: de goedkoopste (de Ozone Strike Pro) kost zo’n 110 euro, de duurste (de Cherry MX-Board 6.0) ruim 230 euro. Dat is behoorlijk veel geld en dus mag je ervan uitgaan dat kopers een eenmaal aangeschaft exemplaar niet snel zullen willen vervangen. Wat dat betreft kan je vraagtekens stellen bij het immer grotere aanbod aan merken en producten.

De duurdere modellen onderscheiden zich veelal, maar niet altijd, van de goedkopere met extra functies zoals programmeerbare toetsen en software waarin allerlei aspecten kunnen worden aangepast. Daarnaast is er een keur aan verschillende verlichtingsvormen.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*