Asus PG348Q en Acer X34 review: G-sync giganten

Twee volbloed gaming monitoren uit Taiwan

Door


Inleiding

De Acer Predator X34 en de Asus ROG Swift PG348Q hebben op papier meer overeenkomsten dan verschillen. Een resolutie van 3440x1440 pixels op een gebogen AH-IPS-paneel met een maximale verversingsfrequentie van 100Hz, ondersteuning voor G-sync en een stevig, maar nagenoeg identiek prijskaartje. Dat roept de vraag op: welke is er beter?


'Beter' is in deze prijsklasse een relatief begrip, zeker als je weet dat je te maken hebt met hetzelfde paneel, aangestuurd door dezelfde scaler. In deze prijsklasse hoef je je sowieso niet zoveel zorgen te maken over de kwaliteit, al kan je natuurlijk altijd een keer pech hebben. Daar is RMA voor bedacht en die is bij monitoren doorgaans vrij soepel, althans binnen de garantieperiode.

Wanneer we dus twee vrijwel identieke producten van verschillende merken ontvangen, valt er weinig meer te doen dan ze doormeten. Bij gamingschermen als de Acer Predator X34 en de Asus PG348Q zijn responstijd en input lag natuurlijk belangrijke factoren, maar ook van de kleurechtheid verwachten we voor prijzen als deze modellen moeten opbrengen fatsoenlijke waardes.

Acer Predator X34bmiphz

Op de volgende pagina's gaan we nader in op de kenmerken van de individuele modellen, maar in het algemeen is het interessant om te zien dat de fabrikanten echt tegen de grenzen van de DisplayPort 1.2 specificatie aanlopen. Zoals we eerder bij andere modellen ook al zagen, kan de hoogste verversingsfrequentie alleen behaald worden door te 'overklokken'. Paneel en scaler kunnen daarmee overweg (vergelijk het met een 'OC'-versie van een videokaart met gegarandeerde overklok) en de meegeleverde DisplayPort-kabel ook. Gebruik je een andere kabel, dan is dat niet zeker. Zolang DP 1.3 nog altijd niet wordt geïmplementeerd blijft het behelpen, en het is denkelijk wachten op een volgende generatie videokaarten voordat we die gaan aantreffen.  

ASUS RoG Swift PG348Q

Een tweede aspect dat beide monitoren gemeen hebben is dat de prijs bepaald niet meevalt. Nu zijn ultra-wide quad hd-monitoren nooit goedkoop te noemen, maar je betaalt zo'n 1300 euro voor deze twee. Dat is zo'n 300 euro meer dan je voor een model zonder overklok en G-sync kwijt bent. De Acer XR341CK met FreeSync, die we al enige tijd terug reviewden, kost ook nog altijd zo'n 200 euro minder. Een UWQHD-scherm kan je met wat zoeken in de Prijsvergelijker al vinden voor zo'n 800 euro, zelfs een gebogen model. Daarmee is wel duidelijk dat de twee modellen die we hier bespreken echt stevig aan de prijs zijn. Nu zal dat deels te verklaren zijn door Nvidia's veel te dure G-sync scaler en deels doordat de panelen overklokt moeten kunnen werken, maar dan nog is het premium naar onze mening aan de hoge kant. Maar goed, wie het beste van het beste wil, moet daarvoor betalen, en een monitor gaat doorgaans langer mee dan een videokaart. Laten we eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben met de Acer Predator X34 en de Asus ROG Swift PG348Q.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Acer Predator X34bmiphz

34 inch, 3440x1440, 110 ppi, AH-IPS, Nvidia G-Sync, 100 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 4 ms, 300 cd/m²

Specificaties Testresultaten Reviews

Asus RoG Swift PG348Q

34 inch, 3440x1440, 110 ppi, IPS, Nvidia G-Sync, 100 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 5 ms, 300 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

949,00 €

gem. 991,88 €
8 shops, 5x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*