40 802.11ac-routers review: kies de beste router

Van 2012 tot nu, alle modellen op een rij

Door


Conclusie

Op zoek naar een 802.11ac-router? Dan heb je keuze te over, aangezien vrijwel alle 802.11ac-modellen die sinds 2012 op de markt zijn gekomen, nog goed verkrijgbaar zijn. Dat geeft aan dat er ten diepste niet enorm veel is veranderd op de routermarkt, ook al zijn er veel nieuwe modellen uitgekomen. De snelheidsverbeteringen die zijn doorgevoerd zijn zeker niet voor iedereen meteen merkbaar.

Een uitzondering hierop is de komst van tri-band-routers. Die leveren voor iedereen met clients die 5 GHz ondersteunen meteen voordeel op. Wil je op dit moment een router die zo snel mogelijk is en die niet al te veel eisen stelt aan de clients die je ermee verbindt, dan kun je niet om dit type router heen. De Asus RT-AC3200, Netgear R8000 en TP-Link Archer C3200. De Asus en de Netgear ontvingen eerder al een Hardware.Info Ultimate Product Award en behouden die. De TP-Link kost duidelijk minder, maar kan zich qua prestaties prima meten. Die prestaties zijn wel iets lager en ook de mogelijkheden zijn iets beperkter. Dat staat een Hardware.Info Excellent Choice Award echter niet in de weg. De twee AC5300-modellen (de Asus RT-AC5300 en Netgear R8500) zijn beesten van routers, maar bieden wat ons betreft niet genoeg meerwaarde om meteen aan te raden boven eerder genoemde tri-band-modellen. Daarvoor is MU MIMO simpelweg nog te veel een toekomstverhaal en zijn ze wel heel erg duur.

Dit houdt echter zeker niet in dat we MU MIMO-routers helemaal niet kunnen waarderen. Apparaten zoals de Asus RT-AC88U, Linksys EA7500, Linksys EA8500, Netgear R7800, Sitecom Greyhound en TP-Link Archer C2600 hebben zeker zo hun charmes. Van die vier hebben de Netgear R7800 en de Sitecom Greyhound ons het meest weten te overtuigen. De eerste voornamelijk vanwege de zeer goede prestaties, de andere vanwege de combinatie van prestaties en de OpenWrt-firmware. De R7800 is wat ons betreft de beste router die Netgear heeft gemaakt sinds de R7000. Dat maakt dit de beste MU MIMO-router van het moment en ontvanger van een Hardware.Info Ultimate Product Award. De Sitecom hebben we eerder al eens bekroond met een Hardware.Info Innovation Award, als erkenning voor de innovatieve weg die is bewandeld, al gaat die op punten ten koste van de prestaties. De Asus RT-AC88U is met zijn acht vaste netwerkaansluitingen en uitgebreide mogelijkheden ook zeker interessant, maar ook duidelijk duurder dan de Netgear en de Sitecom. De Linksys EA7500 is de goedkoopste MU MIMO-router en presteert goed. Die ontvangt een Hardware.Info Excellent Choice Award. De TP-Link Archer C2600 biedt voor een tientje meer ook een antenne-aansluiting meer, dus ook die gaat naar huis met een Excellent Choice Award.

De meeste gebruikers zullen ook prima uit de voeten kunnen met een router die nog iets minder kost dan de 179 euro van de Linksys EA7500. Dan zijn de Asus RT-AC68U, Netgear R7000 Nighthawk en Synology RT1900ac de beste keuzes. Die gaan aan de haal met een Hardware.Info Excellent Choice Award. Is Apple het ecosysteem van je keuze, dan doe je aan de Airport Extreme eveneens een uitstekende koop, vandaar ook voor deze router een Excellent Choice Award. De innovatieve TP-Link Touch P5 verdient eveneens een Excellent Choice Award.

Ben je bereid om nog een klein stapje terug te doen, dan heb je aan de D-Link DIR-868L, Netgear R6400, TP-Link Archer C9 en de Sitecom X8 ook nog altijd uitstekende producten. Die modellen gaan aan de haal met de Hardware.Info Great Value Award. 


Asus RT-AC3200
Netgear R7800
Netgear R8000


Apple Airport Extreme
Asus RT-AC68U
Linksys EA7500
Netgear R7000
Synology RT1900ac
TP-Link Archer C2600
TP-Link Archer C3200
TP-Link Touch P5


D-Link DIR-868L
Netgear R6400
TP-Link Archer C9

Sitecom X8


Sitecom Greyhound 


Vergelijken

In deze review besproken 40 producten

  Meer producten (40)  

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*