40 802.11ac-routers review: kies de beste router

Van 2012 tot nu, alle modellen op een rij

Door


Inleiding

In de zomer van 2012 testten we de Netgear R6300, de eerste 802.11ac-router die ons testlab bereikte. Inmiddels zijn we zo'n 4 jaar verder en is het fenomeen 802.11ac-router nog altijd volop in beweging. Om eens te kijken waar je allemaal uit kunt kiezen als je op dit moment een model zoekt dat 802.11ac ondersteunt, hebben we geprobeerd om er zoveel mogelijk in ons lab te krijgen voor een test. Dat is aardig gelukt en in dit artikel lees je wat de beste modellen van dit moment zijn. 


We hebben ons beperkt tot modellen met minimaal twee antenne-aansluitingen en dus de instapmodellen (AC750) links laten liggen. We zijn sowieso niet bijster gecharmeerd van 802.11ac-routers met een enkele antenne-aansluiting voor verbindingen op 5 GHz. Op 802.11ac levert dat uiteindelijk nog wel een acceptabele doorvoersnelheid op van in theorie 433 Mbps, verbind je er een client mee op 802.11n, dan val je terug op 150 Mbps, het equivalent van het Stenen Tijdperk in routerland. Daarnaast zijn veel AC750-routers uitgerust met Fast Ethernet-poorten, iets waar we ons eigenlijk ook liever niet mee bezig willen houden anno 2016.

D-Link DIR-890L
Routerfabrikanten halen allerlei toeren uit om op te vallen. D-Link zette met de DIR-890L nog wel het meest buitenissig ogende en gedurfde design in de markt.  

Er zijn op dit moment zoveel aanbieders van 802.11ac-routers, dat we ook zonder de instapmodellen een zeer fors testveld hebben, van in totaal 40 modellen. Hieronder zie je in alfabetische volgorde welke modellen we allemaal getest hebben, waarbij we de modellen waar we ook een afzonderlijke review van gedaan hebben, voorzien hebben van een link naar de betreffende review. Wil je in een oogopslag zien welke modellen we allemaal hebben getest, dan verwijzen we je graag naar deze vergelijkingstabel.

Wat met name opvalt, is dat routerfabrikanten tegenwoordig vooral bezig zijn met de totale markt te vergroten, niet met modellen vervangen. Dat betekent dat vrijwel alle 802.11ac-modellen die sinds 2012 op de markt zijn gekomen, nog altijd goed verkrijgbaar zijn en niet enorm in prijs zijn gedaald. De nieuwe topmodellen worden daar simpelweg boven in de markt gezet. 

In dit artikel bespreken we eerst enkele algemene kenmerken, waarna we per merk de deelnemers aan de test langs gaan. We gaan uiteraard ook in op de prestaties van de apparaten bij onze nieuwe testprocedure. Voor we daaraan beginnen, zetten we op de volgende pagina echter eerst even de verschillende standaarden op een rijtje die er nu zijn als het gaat om 802.11ac-routers. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.


Vergelijken

In deze review besproken 40 producten

  Meer producten (40)  

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*