Western Digital Red 8TB vs. Seagate NAS HDD 8TB review

Voor de écht grote datahonger

Door


Conclusie

Seagate en Western Digital kiezen een andere aanpak voor hun grootste NAS-schijf voor consumenten. Daardoor hebben we ook te maken met twee verschillende typen resultaten. De Seagate is sneller, één van de snelste NAS-schijven tot nu toe zelfs, maar verbruikt ook meer stroom dan de WD. Onder belasting zijn ze allebei redelijk hoorbaar.

De prijs is nagenoeg gelijk, dus zul je moeten afwegen wat voor jou belangrijker is: prestaties of stroomverbruik. Je zou kunnen zeggen dat een snellere schijf geen zin heeft omdat de gigabit-netwerkverbinding van de meeste NAS-apparaten toch de beperkende factor is. In een high-end NAS met snellere connectiviteit kun je er juist wel weer gebruik van maken, wat ook geldt als je deze schijf gewoon in je desktop wil gaan schroeven. Aan de andere kant is een NAS bij uitstek een apparaat dat 24/7 aanstaat: elke watt extra kost je dan bijna 2 euro per jaar.

Een vraag die wellicht nog rest, is of het een goed idee is om deze schijven in een desktop-PC te gebruiken. Hoewel ze daar niet primair voor zijn bedoeld, kan dat in principe geen kwaad. WD heeft nog geen 'normale' desktopschijf in deze capaciteit op de markt en bij die fabrikant is het dus sowieso de enige manier om zo veel opslag in één 3,5"-bay kwijt te kunnen. Seagate heeft wel een marginaal goedkopere Desktop HDD en natuurlijk de zeer betaalbare Archive HDD, die qua prestaties in het nadeel is.

Kortom, afhankelijk van je gebruiksscenario zul je je keuze moeten maken. Beide schijven hebben in ieder geval geen grote nadelen en zelfs de prijs per GB valt in vergelijking met kleinere NAS-schijven mee.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Seagate NAS HDD 8TB

Harddisk, 8000 GB, 7200 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Western Digital Red 8TB

Harddisk, 8000 GB, 5400 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

263,00 €

gem. 329,00 €
3 shops, 2x voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*