Skylake DDR3L/DDR4 review: 20 geheugenkits getest

Benchmarks en overkloktest met geheugen voor Skylake-systemen

Door


Inleiding

De introductie van Skylake ging gepaard met de mainstreaming van de nieuwe DDR4-standaard, omdat vrijwel alle Skylake-moederborden dit type geheugen ondersteunen. Om een goede keuze mogelijk te maken vergelijken we daarom de prestaties en het overklokpotentieel van twintig verschillende modules voor Skylake-moederborden.


Dit jaar hebben we de definitieve doorbraak van DDR4 meegemaakt. Hoewel DDR4 zijn intrede op de desktopmarkt al deed bij de introductie van high-end Haswell-E processors, kiest het overgrote deel van de desktopgebruikers voor het mainstream platform van Intel. Skylake is de eerste generatie die ondersteuning biedt voor DDR4, hoewel ook DDR3 met een laag voltage (DDR3L) ondersteund wordt.

Het is aan de fabrikant of een bepaald moederbord DDR3L of DDR4 moet ondersteunen. Vrijwel alle modellen met ondersteuning voor DDR3(L) bevinden zich in het budgetsegment en zijn uitgerust met de lager gepositioneerde Skylake-chipsets van Intel. Op dit moment zijn er maar zeven Z170-moederborden met ondersteuning voor DDR3. Als je een beetje functionaliteit wilt, is de kans daarom groot dat je DDR4 nodig hebt.

Hoewel de geheugencontroller van Skylake officieel alleen DDR3L ondersteunt, beweren moederbordfabrikanten in de regel dat hun producten ook gewoon DDR3 ondersteunen. De meningen verschillen of dit een goed idee is. Naar verluidt zou gebruik van DDR3 met een te hoog voltage je processor kunnen beschadigen. Wij hebben tijdens het testen in ieder geval geen problemen ondervonden. Echter, als je nog geen DDR3-modules hebt en je neemt op dit moment een Skylake-moederbord met DDR3, dan is het raadzaam om voor de zekerheid DDR3L te nemen.

Skylake heeft het overklokken van geheugen aanzienlijk vereenvoudigd. Bij Haswell was de bClk nog gekoppeld aan de snelheid van de PCI-Express bus en kon hij daarom maar 5 MHz hoger worden ingesteld zonder het systeem te destabiliseren. Bij Skylake is de bClk echter losgekoppeld en kun je hem vrijelijk instellen. Hierdoor is elke denkbare CPU- en DRAM-kloksnelheid mogelijk.


Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*