17 120GB SSD's review: klein en minder fijn?

Zeventien kleine SSD's vergeleken

Door


Inleiding

Doordat de prijs per gigabyte steeds verder daalt, krijgen SSD's met een kleinere capaciteit steeds minder aandacht. Er zijn echter nog scenario's waarin het zonde is om meer te betalen voor een grotere capaciteit. In deze review bekijken we daarom 17 SSD's met een capaciteit van 120GB.


In de begindagen hadden SSD's nog doorgaans een capaciteit van 80 of 120 GB. Inmiddels zijn modellen van 80 GB nagenoeg volledig uit de markt verdwenen, maar ook modellen van 120 GB zijn stukken minder populair en ruimen het veld voor grotere modellen. Dit komt voornamelijk door de enorme daling van de prijs per gigabyte, waardoor modellen van 480GB en zelfs 960GB betaalbaar zijn geworden.

De daling in de prijs per gigabyte is minder sterk bij de modellen van 120GB, doordat sommige vaste kosten voor een SSD ongeacht de capaciteit hetzelfde blijven. Denk hierbij aan de controller en een 2,5 inch behuizing. Hierdoor kan de prijs niet evenredig met de capaciteit dalen. Ditzelfde verhaal zien we ook bij voedingen met een lager wattage, die ook niet bepaald gunstig geprijsd zijn.

Daarbij komt nog dat kleinere SSD's in de regel minder snel zijn, omdat er minder geheugenchips zijn die parallel kunnen worden aangestuurd. In het algemeen zetten 120GB SSD's slechtere scores neer, maar dit effect is nog duidelijker wanneer je SSD's van dezelfde serie met elkaar vergelijkt. 

Samsung 750 Evo 120GB
De Samsung 750 Evo 120GB van binnen.

Niettemin zijn er systemen waarin een grotere SSD overkill zou zijn en waar je dus wat geld kan besparen door een kleiner model te nemen. Hierbij kun je denken aan een HTPC, of een systeem dat eigenlijk alleen maar voor tekstverwerking en internetten bedoeld is. Laptops zonder snelle videokaart hoeven natuurlijk ook geen honderden gigabytes te hebben voor grote aantallen games. In zulke gevallen is 120 GB meer dan genoeg en hoef je je geen zorgen te maken over de iets lagere snelheid, aangezien het effect hiervan in real-world scenario's niet zo heel erg groot is.

Hoeveel kan je besparen met een 120 GB SSD? Hooguit enkele tientjes. De prijzen van de testproducten lopen uiteen van 44 euro tot 87 euro. Van de 240GB SSD's die we hebben getest begint de goedkoopste bij 67 euro, waarmee die dus 50% duurder is voor de dubbele opslagcapaciteit. 


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*