17 120GB SSD's review: klein en minder fijn?

Zeventien kleine SSD's vergeleken

Door


Modellen

Alle 17 SSD's los bespreken voert te ver voor dit artikel. Vandaar dat we hier enkele opvallende zaken op een rijtje zetten. Wil je wel graag alle modellen naast elkaar vergelijken, dan verwijzen we je naar deze vergelijkingstabel.

Zes SSD's zijn uitgerust met TLC-geheugen, terwijl we er elf zijn met MLC-geheugen. Bij TLC-geheugen kunnen er drie bits per geheugencel worden opgeslagen, terwijl dit twee bits is bij MLC-geheugen. DRAM-cache is zeker niet universeel in deze klasse: acht modellen hebben het überhaupt niet. Zeven van de zeventien SSD's hebben 256 MB, terwijl er twee modellen zijn die 128 MB DRAM-cache hebben. Encryptie wordt ondersteund door vier schijven: de 750 Evo en 80 Evo van Samsung en daarnaast de Crucial MX100 en Sandisk X300s SSD.

Opmerkelijk is het aantal courante 120 GB SSD's dat door Sandisk wordt aangeboden, namelijk drie: de SSD Plus, de Ultra II en de X300s. De SSD Plus is de budgetlijn van Sandisk, het is een SSD maar meer ook niet. Hij heeft bijvoorbeeld geen DRAM-cache. Het 'mid-range' model is de Ultra II, dat een iets snellere controller heeft en wel is uitgerust met DRAM-cache. Tot slot de X300s, die zich in een nog iets hoger segment bevindt, maar voornamelijk bedoeld is voor encryptie. 

Sandisk Ultra II 120GB
De Sandisk Ultra II serie heeft over het algemeen een goede prijs/prestativerhouding.

Twee belangrijke namen in het budgetsegment die ontbreken zijn de Crucial BX200 en de OCZ Trion 150. In tegenstelling tot bij de voorgaande BX100 serie kwam er van de BX200 geen model met 120GB op de markt. Het enige product van Crucial dat we daarom in deze test hebben kunnen opnemen is de MX100 128GB. Van de OCZ Trion 150 is er wel een 120GB variant, maar ondanks ons verzoek was Toshiba (OCZ is op dit moment immers een submerk van Toshiba) niet bereid ons die op te sturen. 


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*