Corsair Gaming M65 Pro RGB en Sabre RGB 10.000 DPI review

Nieuw optisch geweld in muizenland

Door


Techniek en benchmarks

Over de gebruikte sensors doet Corsair een beetje geheimzinnig. Van de M65 Pro RGB is min of meer bekend dat er een Pixart PMW336x-sensor wordt gebruikt, een afgeleide van de PMW3366 die Logitech al langer in zijn G502 en G900 toepast. Het is een optische sensor met een rating tot 12.000 DPI die over het algemeen goed bekendstaat. Er gaan geruchten dat er in de Sabre RGB een Avago S3989-sensor zit, maar die kunnen we niet bevestigen.

De switches onder de muisknoppen van de M65 Pro RGB zijn afkomstig van Omron. Ze zouden 20 miljoen kliks moeten meegaan. Voor de Sabre RGB doet Corsair geen gelijkaardige uitspraken: de switches worden bij dat model simpelweg 'super-responsive' genoemd.

Corsair Gaming M65 Pro RGB Black
In de M65 Pro RGB zit een Pixart PMW336x-sensor, een broertje van de sensor in de Logitech G502.

Benchmarks

We zijn bezig met een nieuwe testopstelling voor muizen, waarmee we verschillende eigenschappen van de muis kunnen meten. Tot nu toe hebben we nog niet veel muizen volgens deze methode getest, maar het leek ons toch een toegevoegde waarde om een aantal testresultaten mee te nemen.

De grote concurrent van de M65 Pro RGB is natuurlijk de Logitech G502, die gebruikmaakt van dezelfde sensor. We zijn minder gecharmeerd van de implementatie waarvoor Corsair heeft gekozen. Hoewel prediction afwezig is en de sensor moeiteloos de hoogste snelheden bijhoudt, is er sprake van negatieve acceleratie als we een harde plastic muismat gebruiken. Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken komen we eerder acceleratie tegen bij stoffen muismatten.

Corsair Gaming M65 Pro RGB Black
De M65 Pro RGB laat negatieve acceleratie zien op een harde plastic muismat.

Wat ons echter vooral tegenvalt is de relatief hoge ripple. De sensor geeft behoorlijk uiteenlopende waardes door bij bewegingen, wat resulteert in behoorlijk wat ruis. In hogere DPI-modi, die bij deze muis gaan tot 12.000 dpi, wordt die ripple alleen maar verder uitvergroot. Logitech weet de sensor veel beter in toom te houden en compenseert actiever voor de meetfouten van de sensor, waardoor het uiteindelijke resultaat van de Logitech-muis beter is. De lift-off distance van de M65 Pro RGB is met 2,1 mm beduidend hoger dan de 1,1 mm van de G502.

Corsair Gaming M65 Pro RGB Black

Corsair Gaming M65 Pro RGB Black
Zowel op lage als op hoge DPI meten we flink wat ripple.

Dan de Sabre RGB. Die laat juist positieve acceleratie zien bij stoffen muismatten met een grove structuur, zoals we dat wel vaker tegenkomen. Prediction is afwezig, maar ook bij deze muis meten we behoorlijk wat ripple. Zowel op de stoffen als de plastic muismatten kan de sensor snelheden registreren die ver boven de waardes liggen die je bij normaal gebruik zal halen. De lift-off distance van deze muis is 3 mm.


Lees ook deze muis artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*