Apple iPhone SE review: uitstekende opvolger...van de iPhone 5s

Efficiënt hergebruik

Door


Inleiding

Smartphones zijn de afgelopen jaren groter en groter geworden. Inmiddels lijkt 5-5,5 inch de standaard te zijn voor high-end-modellen. Dat is geen beste ontwikkeling als je het met Steve Jobs eens was en bent dat een toestel niet groter dan 3,5 of 4 inch moet zijn. Wilde je tot voor kort een kleiner toestel met high-end specificaties, dan was Sony met de Compact-lijn eigenlijk de enige fabrikant waar je dan terecht kon. Apple heeft met de iPhone SE nu ook een toestel uitgebracht dat hierop inspeelt. Wij hebben het getest.


De iPhone SE mag dan een splinternieuw toestel zijn, er worden vrijwel geen nieuwe onderdelen gebruikt. Het is een beetje een mix and match van de iPhone 5s en de 6s. Qua behuizing en veel van de interne onderdelen (inclusief paneel), is er gewinkeld bij de inmiddels ruim 2,5 jaar oude 5s, de camera achterop en de SoC komen uit de 6s. Hiermee kan Apple dus op een zeer efficiënte manier een nieuw toestel in elkaar schroeven. Het resultaat is echter een nog altijd hoogwaardig ogend en aanvoelend toestel. Het voelt alleen een beetje gek om anno 2016 weer een 4-inch iPhone in handen te hebben. 

Apple iPhone SE 64GB Grey

Doordat vrijwel alle onderdelen voor dit toestel al op de plank liggen, kan Apple dit toestel zonder al te veel risico te lopen op de markt zetten. Je kunt het misschien nog wel het best zien als een extraatje. Er zijn nog altijd mensen die met weemoed terugdenken aan de iPhone 5 en 5s, die kunnen nu hun hart ophalen. We vragen ons alleen wel af hoeveel nieuwe iPhone-gebruikers Apple hiermee gaat trekken. Dat moet toch ook een doel van de iPhone SE zijn geweest, zeker gezien de recente berichten over de teruglopende groei. Dit geldt uiteraard voor de hele markt, maar aangezien iPhones ruimschoots meer dan 50% van de inkomsten opleveren voor Apple, is een afname op dat punt potentieel gevaarlijk. Als er met de SE alleen maar mensen weg gelokt worden van grotere iPhones, heeft Apple er onder de streep natuurlijk niet veel aan. Sterker nog, dan verliest het er eigenlijk alleen op, omdat de 6s en 6s Plus duurder zijn. Het kan aan de andere kant ook leiden tot het vervroegd inruilen van de grotere iPhone, wat financieel dan weer wel gunstig is.

De Apple iPhone SE is verkrijgbaar in een 16GB- en een 64GB-variant. Die kosten respectievelijk 489 en 589 euro, waarmee je zou kunnen zeggen dat de SE een betaalbare iPhone is. Een Sony Xperia Z5 Compact met 32 GB opslagcapaciteit heb je echter al voor een paar tientjes minder dan de 489 euro die je voor de instapper van de SE-lijn kwijt bent. 


Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*